Источни фронт, 625. дан: ПВО Русије у току протеклог дана пресрела седам граната „хајмарса“

09.11.2023. 15:06
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 625. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе на више дијелова фронта. Руске снаге су на јужнодоњецком правцу ликвидирале 145 украјинских војника.

„За сада немамо довољне производне капацитете да помогнемо Украјини у обиму и темпу који они траже“

НАТО ће наставити да пружа подршку Украјини, иако та организација нема довољно производних капацитета да помогне Кијеву у обиму и темпу које он тражи, изјавио је замјеник генералног секретара алијансе Мирчеа Џоана.

- Не осјећам никакав замор савезничких земаља у њиховим напорима да подрже Украјину. Наши лидери у евроатлантском свету и наши глобални партнери настављају да подржавају Украјину... Али ми за сада немамо довољне производне капацитете да помогнемо Украјини у обиму и темпу који они траже - рекао је Џоана.

Према његовим ријечима, судбина Украјине није важна само за Кијев и Европу, од ње зависи „како ће изгледати цијели свијет“.

Замјеник генералног секретара НАТО-а нагласио је да у актуелном безбједносном контексту Алијанса „не може себи да приушти луксуз“ да игнорише проблем Украјине.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинске војске на купјанском правцу;

- ПВО Русије оборила је украјински авион МиГ-29 у ДНР;

- Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинске војске код Кремене на краснолиманском правцу, готово 160 противничких војника је убијено или рањено;

- Оружане снаге Украјине током претходног дана изгубиле су готово 330 војника, 2 тенка и 10 возила на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада јуришних група украјинске војске на запорошком правцу;

- ПВО Русије је у току протеклог дана пресрела седам граната „хајмарса“;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику две бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Работина;

- Оружане снаге Русије спријечиле су активност двије украјинске диверзантско-извиђачке групе код Старомајорска и Равнопоља у ДНР;

- Током претходног дана уништено је 38 украјинских дронова;Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 130 војника на јужнодоњецком правцу;

- Оружане снаге Русије током протеклог дана уништиле су људство и технику украјинске војске у 118 региона.

Пет особа погинуло у ракетном нападу

Једанаест особа превезено је у болницу због повреда задобијених након ракетног напада на град Скадовск у Херсонској области, изјавио је губернатор области Владимир Салдо на Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, напад се догодио око десет сати ујутру.

Салдо је истакао да су једну ракету оборила средства ПВО, друга је погодила цивилни дио града. Неколико кућа је оштећено, а информације о посљедицама се утврђују.

Регионална Главна управа Министарства за ванредне ситуације објавила је да је, према прелиминарним информација, пет особа погинуло у ракетном нападу.

„Вашингтон пост“: Блокирање новог пакета војне помоћи Словачке Украјини доказ је умора присталица Кијева у НАТО-у

Блокирање новог пакета војне помоћи Словачке Украјини од 40,3 милиона евра доказ је умора присталица Кијева у НАТО-у, пише „Вашингтон пост“.

Чињеница да је словачка влада блокирала издвајање новог пакета војне помоћи Украјини у вриједности од приближно 43 милиона долара, који је требало да укључује ракете и муницију, тешко да ће значајно промијенити борбене способности украјинских оружаних снага.

Међутим, ова одлука је била први конкретан знак растућег умора међу присталицама Кијева у НАТО-у, наглашава „Вашингтон пост“.

У чланку се напомиње да је Словачка до сада била један од највећих присталица Украјине и да је претходно одобрила 13 пакета помоћи у укупном износу од више од 700 милиона долара.

Руске снаге спријечиле осам покушаја ротације украјинских снага на јужнодоњецком правцу

Авијација, ракетне и артиљеријске снаге групе "Исток" ликвидирали су на јужнодоњецком правцу 145 украјинских војника, уништили аутомобиле и два радара, саопштио је начелник прес центра групе "Исток" Олег Чехов.

Поред тога, Чехов је рекао да су руске снаге спријечиле осам покушаја ротације украјинских снага на том правцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 38m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    6h 33m
    3
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 55m
    33
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 55m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 56m
    1