Источни фронт, 626. дан: Погођено осам украјинских положаја на краснолиманском правцу

10.11.2023. 15:36
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Наставља се руска специјална војна операција у Украјини.

Борбе се воде на разним дијеловима фронта. Руски ПВО системи оборили два украјинска дрона изнад Крима и један изнад Тулске области Русије. Европска унија без сагласности о финансирању Украјине током наредних неколико година. 

Најважније с брифинга Министарства одбране Русије:

Оружане снаге Русије одбиле су прошле недјеље девет напада украјинске војске на краснолиманском правцу, непријатељ је изгубио више од 725 војника и 44 тенка;

Оружане снаге Русије су за недјељу дана извеле 11 групних напада високопрецизним оружјем и дроновима на аеродроме, арсенале и базе горива и мазива противника, циљеви су уништени;

Оружане снаге Украјине изгубиле су током протекле недјеље више од 1.590 војника и три тенка на доњецком правцу;

Руске снаге су у току претходне недјеље заузеле повољније положаје и линије на јужнодоњецком правцу, а такође одбиле три противничка напада;

Оружане снаге Украјине изгубиле су током недјељу дана на херсонском правцу готово 505 војника, 18 оруђа пољске артиљерије и 15 чамаца;

Руски војници побољшали су положај у дијелу фронта на купјанском правцу и одбили 18 украјинских напада;

Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходне недјеље на јужнодоњецком правцу више од 800 војника, тенк, 12 борбених оклопних возила;

У току протекле недјеље предало се 26 украјинских војника на херсонском правцу;

Оружане снаге Русије уништиле су двије јединице морске пјешадије украјинске војске након њихових покушаја да се искрцају на острва у близини Херсона и на лијеву обалу Дњепра;

Оружане снаге Украјине изгубиле су од 4. до 10. новембра на купјанском правцу више од 710 војника, 11 оклопних возила;

Током претходне недјеље на подручју Вербовог и Работина у Запорошкој области одбијено је 14 напада украјинске војске;

Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходне недјеље на запорошком правцу готово 495 војника;

ПВО Русије је у току претходне недјеље оборила осам борбених авиона украјинских снага,

ПВО Русије је током протекле недјеље оборила 32 пројектила „хајмарс“, 12 ракета „сторм шедоу“ и „скалп“ и 2 ракете „нептун“.

ЕУ до сада обучила 30.000 украјинских војника

У оквиру мисије Европске уније до сада је обучено 30.000 украјинских војника, а предстоји обучавање још 10.000, рекао је новинарима у Бриселу високо рангирани европски извор.

- Већ смо достигли првобитни оквирни циљ од 30.000 обучених војника, треба да обучимо још 10.000 - рекао је извор.

Бивши амерички обавјештајац: Украјини пријети губитак Харкова, Одесе, Николајева

Украјина ризикује да изгуби још више територије, уколико не обустави војна дејства, изјавио је бивши амерички војни обавјештајац Скот Ритер.

Према његовим ријечима, уколико кијевски режим настави да ратује против Русије, изгубиће Харков, Дњепропетровск, Николајев и Одесу.

Руска средства ПВО оборила су украјински дрон авионског типа на небу изнад Орловске области, који је имао за циљ напад на објекте на територији Русије, саопштено је из руског војног ресора.

Украјинске снаге испалиле око 40 пројектила Белгородску област Русије

Украјинска војска испалила је око 40 пројектила на три подручја у Белгородској области у току протекла 24 сата, саопштио је губернатор тог региона Вјачеслав Глатков.

- У Белгородској области на село Шчетиновка испаљено је 20 артиљеријских пројектила. На село Журваљовка и засеок Варишкин бачена је по једна експлозивна направа из беспилотних летјелица - написао је Глатков на Телеграму.

Украјинска војска циљано гађа национални парк у области Кинбурнске косе пројектилима с бијелим фосфором, а користи и касетну муницију, рекао је за Спутњик војник руске обавештајне бригаде „Дњепар“.

Погођено осам украјинских положаја на краснолиманском правцу

Руска војска је погодила осам положаја украјинске војске и технике на краснолиманском правцу и извела нападе на четири командно-осматрачка пункта на подручју Серебрјанке, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групе „Центар“ Александар Савчук.

Руски ПВО системи су оборили двије беспилотне летјелице на подручју Кремене.

Према ријечима Савчука, украјинске снаге су изгубиле око 160 војника. Уништена су и три тенка, четири борбена оклопна возила, четири аутомобила и двије 155-милиметарске хаубице М777.

Оборена два украјинска дрона на Криму и један у Тулској области

Руски ПВО системи оборили су два украјинска дрона на Криму и један у Тулској области Русије, саопштено је из руског војног ресора.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 20m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 15m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 37m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 38m
    1