Источни фронт, 629. дан: Руске оружане снаге одбиле четири напада на купјанском правцу

13.11.2023. 15:14
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Настављају се позиционе борбе дуж цијеле линије фронта.

Руске снаге, с времена на вријеме, изводе ракетне нападе на војну инфраструктуру противника у различитим дијеловима Украјине. Француска Јерменији послала оклопна возила „Бастион“ која су првобитно била намјењена Украјини.

Амерички званичници процјењују да је Украјина до сада изгубила 70.000 људи, пише британски Економиста, позивајући се на изворе у америчкој администрацији.

Још 120.000 украјинских војника је рањено.

Лист наводи да због мобилизације мушке популације жене су све чешће почеле да се укључују у индустријску производњу у Украјини. Конкретно, почели су да се активније ангажују за рад у грађевинарству и рударству.

Украјинска контраофанзива почела је 4. јуна, а три мјесеца касније руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Кијев није остварио успјех ни на једном правцу. Према подацима са почетка октобра, покушаји напада Украјину су коштали више од 90.000 војника који су погинули или рањени у борбама.

Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:

Руске оружане снаге су одбиле четири напада на купјанском правцу, губици Оружаних снага Украјине износили су до 160 војника;

Руске оружане снаге су одбиле четири напада Оружаних снага Украјине, укључујући батаљона Азов, на краснолиманском правцу; 

Руске оружане снаге су током дана одбиле два напада Оружаних снага на доњецком правцу, 

Руске оружане снаге су одбиле напад јуришне групе Оружаних снага Украјине у подручју Работина на запорошком правцу;

ПВО системи оборили су 10 украјинских беспилотних летјелица.

Украјински тенкиста Максим Гацањук погинуо је у селу Соколовка у Запорошкој области, саопштила је Погребна служба Виницке области.

Како се наводи, Гацањук је мобилисан у јуну 2022, био је возач механизоване јединице. Украјински медији су га назвали „најбољим тенкистом украјинских оружаних снага“.

Гацањук се више пута појављивао на телевизији, тврдећи да ће Кијев ускоро да побиједи.

Француске власти више неће испоручивати Кијеву оружје из својих арсенала и очекују од Украјине да почне да купује ново оружје од француских предузећа, користећи средства намјењена за то, саопштио је француски министар оружаних снага Себастијен Лекорњу телевизији LCI.

- Сада преговарамо са украјинским колегама како бисмо натјерали Украјину да купује нове хаубице средствима из специјалног фонда, да француска војска више не мора да даје оружје из сопственог арсенала - рекао је он.

Министар је подсјетио на недавно објављени скупштински извјештај према којем износ француске војне помоћи Украјини достиже 3 милијарде евра, а према истом извјештају, 200 милиона евра издвојено је из француског буџета у посебан фонд за подршку Украјини, који Кијев може да троши за куповину новог наоружања, али само од француских добављача.

У зони специјалне војне операције, посаде ТОС „Солнцепек“ свакодневно уништавају утврђене положаје и оклопну технику Оружаних снага Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

Ваздушно-десантне снаге су помоћу дронова-камиказа уништиле пјешадијску групу и камион Оружаних снага Украјине на артјомовском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

Како су истакли, оператер који је контролисао дрон помоћу специјалних ВР-наочара открио је камион Оружаних снага Украјине који се кретао дуж пута, као и групу украјинских милитаната који су покушавали да се сакрију у једном од кратера од артиљеријских граната након неуспјешног напада на наше положаје. У оба случаја, помоћник је вјешто кориговао прилаз оператера мети и снимио ФПВ-беспилотне летјелице како би тачно погодио мету. Возило и војници Оружаних снага Украјине су уништени.

Војни ресор је додао да падобранске јединице успјешно користе беспилотне летјелице против припадника Оружаних снага Украјине у густим шумама, као и за уништење разне опреме.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 47m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 42m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 4m
    28
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 4m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 5m
    1