Источни фронт, 638. дан: Руска ПВО оборила украјински авион МиГ-29

22.11.2023. 17:51
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 638.

Спријечен десант украјинских снага на херсонском правцу. Кијев за мјесец дана изгубио 13.700 војника и 1.800 јединица технике. Украјински пилоти почели са обуком на ловцима Ф-16 у Данској. На Црнон мору током ноћи уништена четири дрона.

Украјинске трупе су, користећи дрон, гађале групу руских новинара који су припремали материјал у Запорошкој области. Рањен је новинар телевизије Русија 24, Борис Максудов.

Како се наводи, новинари су припремали материјал о гранатирању Оружаних снага Украјине у насељеним местима Запорошке области.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране Русије:

Оружане снаге Русије одбиле су напад украјинске војске на купјанском правцу на подручју Синковке у Харковској области;

Оружане снаге Русије одбиле су напад украјинске војске на доњецком правцу, противник је укупно изгубио готово 115 војника који су убијени или рањени;

ПВО средства оборила су украјински авион МиГ-29 у области Воздвиженке у ДНР;

Оружане снаге Русије су током претходног дана одбиле три напада јуришника украјинске војске на подручју Новопрокоповке и Вербова;

Оружане снаге Русије уништиле су складиште авијационог наоружања украјинске војске и ракетни систем С-300;

ПВО средства ликвидирала су 45 украјинских дронова у току протеклог дана;

Оружане снаге Русије одбиле су на запорошком правцу три напада јуришних група украјинске војске, ликвидирано је готово 60 противничких војника.

Брисел је предао Кијеву новембарску траншу макрофинансијске помоћи у износу од 1,5 милијарди евра, саопштила је прес служба Европске комисије.

У Херсону, који је под контролом кијевских снага, одјекнуле су експлозије, саопштио је шеф локалне градске управе Роман Мрочко на свом Телеграму.

За мање од двије године у западним земљама обуку је прошло сто хиљада војника Оружаних снага Украјине, изјавио је шеф финансијског одбора Врховне раде Украјине Данил Гетманцев.

Према његовим ријечима, коалицију чине 32 земље које су уједињене у двије војне мисије: Групу за подршку безбједности Украјине и Мисију ЕУ за пружање војне помоћи Украјини. Ова коалиција бави се припремом војника, а такође обезбјеђује инструкторе, полигоне и технику.

Руске снаге групе „Центар“ уништиле су три упоришта, три подручја концентрисања технике и око 30 артиљеријских положаја украјинских јединица на краснолиманском правцу, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе Александар Савчук.

Он је додао да су у рејону Шумарије Серебрјански јединице групе заједно са артиљеријом поразиле јуришне групе 12. бригаде специјалних снага „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији).

Савчук је истакао да су губици украјинских снага износили око 200 војника и два возила. Осим тога, дроном ФПВ уништен је минобацач калибра 12 мм.

Руски ПВО системи су око 7.30 часова оборили три украјинске беспилотне летјелице авионског типа изнад територије Крима, саопштило је Министарство одбране Русије.

Четири беспилотна чамца украјинске морнарице уништена су у западном дијелу Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране на свом Телеграму.

Чамци су примјећени док су се приближавали Кримском полуострву и сви су уништени, прецизира се у саопштењу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 26m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 40m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 57m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 32m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 47m
    0