Источни фронт, 654. дан: Нови региони Русије спремни за изборе

11.12.2023. 15:50
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Руска војска осујетила је три покушаја ротације украјинских трупа на јужнодоњецком правцу. Експлозије су одјекнуле у Кијеву и Одеској области. Централна изборна комисија Русије сматра могућим, одржавање избора у новим руским регионима.

Украјинске снаге су у 15 часова бациле са дрона екплозивни предмет на Кировски округ Доњецка, саопштило је на свом Телеграму представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.

Такође су између 14 и 17 часова са девет граната гађани Петровски округ Доњецка и Горловка.

Главно са руског Министарства одбране:

На купјанском правцу одбијена су четири напада у подручју Петропавловке, Синковке и Терна, губици Оружаних снага Украјине износили око 30 људи;

У краснолиманском правцу одбијен је напад у подручју Червне Диброве, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 175 људи;

На доњецком правцу одбијено је 18 напада, на јужнодоњецком правцу изведени су напади на положаје Оружаних снага Украјине. Укупни украјински губици на ова два правца су око 280 људи;

На запорошком и херсонском правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су 85 људи;

Средства ПВО оборила су 24 украјинска дрона. У области Чернобајевке уништена су два украјинска складишта оружја.

Нови региони Русије спремни за изборе

Централна изборна комисија Руске Федерације објавила је на свом Телеграм каналу да је одржавање избора у новим руским регионима могуће. То мишљење дијеле и Министарство одбране, ФСБ-а и локалне власти.

Како је пренијела прес служба ЦИК-а, комисија је 11. децембра одржала консултације о могућности одржавања предсједничких избора у четири региона у којима је на снази ванредно стање.

- Консултацијама су присуствовали Николај Булајев, Наталија Бударина, представници Министарства одбране Русије и ФСБ Русије, као и руководства Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области. Сви сматрају могућим одржавање избора за шефа државе на територији ових конститутивних ентитета Руске Федерације - саопштила је комисија.

С тим у вези, комисија је одлучила да избори буду одржани у ова четири региона.

 

Европска комисија направила је и предложила земљама ЕУ „напредне безбједносне гаранције” за Украјину, које се састоје од проширења Европског фонда за финансирање нових испорука оружја, одлука ће бити донијета на самиту ЕУ 14-15. децембра, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ по доласку на састанак министара спољних послова ЕУ.

Федерална служба безбједности Русије саопштила је да је 2023. године на Криму открила мрежу агената украјинских специјалних која је требало да обави терористичке нападе и диверзије против представника државних органа, припадника Оружаних снага Русије и ФСБ, као и објеката транспортне и енергетске инфраструктуре полуострва, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ.

Напомиње се да су идентификовани помагачи агената из Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине и Службе безбједности Украјине.

Мете планираних напада били су шеф Крима Сергеј Аксенов, предсједник кримског парламента Владимир Константинов, градоначелница Јалте Јанина Павленко, проруски блогер Александар Талипов и јавна личност Олег Царев.

Велика Британија и Норвешка предводиће нову поморску коалицију која ће снабдијевати Украјину бродовима и возилима, саопштило је Министарство одбране Велике Британије.

Поред тога, британски министар одбране Грант Шапс ће у понедјељак потврдити испоруке два брода Краљевске морнарице Кијеву ради јачања поморских капацитета Украјине.

Припадници Ваздушно-десантних снага Русије, уз подршку оклопне технике, избацили су борце Оружаних снага Украјине са положаја сјеверозападно од Артјомовска (украјински назив Бахмут), саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.

Напад на украјинске положаје изведен је уз подршку оклопних возила БМД-2К-АУ и беспилотних летјелица, прецизира војни ресор.

Експлозије су одјекнуле у Кијеву, пишу украјински медији.

Војна администрација региона саопштила је да је након дејства противваздушне одбране забиљежено падање крхотина у Дарницком и Голосејевском округу престонице.

Раније те ноћи, власти у Одеси су такође јавиле да је дејствовала ПВО и да су одјекнуле експлозије. Како преноси Страна, експлозије су се догодиле у граду Јужни.

Руска војска осујетила је три покушаја ротације украјинских трупа на јужнодоњецком правцу, рекао је портпарол групе „Исток“ Александар Гордејев.

Артиљерија групе је такође гађала привремене базе украјинске 58. моторизоване пјешадијске бригаде код Урожајна и положаје 79. ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у Новомихајловки, додао је он.

Авијација је, према ријечима Гордејева, гађала украјинске положаје у области села Парасковјевке.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 13m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 22m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 27m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    57m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 10m
    0