Источно Ново Сарајево: Одата почаст свим погинулим борцима Војске Републике Српске

14.02.2021. 14:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак је, у оквиру обиљежавања 14. Фебруара, Дана бораца и Дана Борачке организације Републике Српске, одао почаст свим погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, те поново указао на тежак положај породица погинулих и ратних војних инвалида, као и демобилисаних бораца.

Након полагања вијенаца на Централном крсту војничког гробља на Врацама, гдје је служен и парастос за погинуле српске јунаке, Тушевљак је рекао новинарима да иницијативе општинске Борачке организације везано за повећање инвалиднина и борачког додатка за све категорисане борце, нису уродиле плодом.

-Положај демобилисаних бораца је веома тежак и сматрам да предсједnик Републике Српске и предсједник Владе Српске треба томе да посвете посебну пажњу. Ми се још увијек ослањамо на помоћ Општине и града Источно Сарајево и користим прилику да се захвалим начелнику Општине Источно Ново Сарајево Јовану Катићу који је за 50 незапослених демобилисаних бораца одвојио једнократну новчану помоћ- изјавио је Тушевљак.

Захваљујући свима који су дошли да одају почаст погинулим друговима, демобилисани борац Горан Мочевић је нагласио да им помоћ и подршка коју његови саборци и породице погинулих добијају од Борачке организације, Општине Источно Ново Сарајево и градске управе, много значи.

-У протеклом рату два пута сам рањаван. Данас нисам запослен и добио сам пластеник који ми много значи. Запослили су ми супругу и на крају, када све сагледам, добро је- рекао је Мочевић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је, у име Града, честитао свим општинским борачким организацијама и Борачкој организацији Републике Српске Дан бораца, који је, поред 9. јануара, Дана Републике Српске, најзначајнији датум у историји њеног стварања.

Ћосић је истакао да су борци створили Републику Српску, од којих је више од 21.000 погинуло, те да је данас прилика да им се, са припадницима јединица које су држали линију и бранили народ и своју Републику на подручју Српског Сарајева и Српског Новог Сарајева, искаже велика захвалност.

-Идућег мјесеца, 16. марта, биће 25 година од одласка Срба са територија које су у рату одбрањене и на којима је погинуло 4.000 бораца. Ово је начин да се још јаче захвалимо њиховим породицама и насљедницима и, генерално, да покажемо цјелокупну бригу о Републици Српској који су они стварали- нагласио је Ћосић.

Он је изразио посебно задовољство што преживјели борци никада неће дозволити да се искриви историја, који ће да пренесу оно што се заиста дешавало на овим просторима, докажу да нису били агресори него чувари и браниоци својих огњишта и породица.

-Истина може бити само једна, а зове се грађански рат у којима су Срби бранили своје, а у којем су неки покушавали да им наметну неку своју вољу. Дан бораца је прилика да се сјетимо оних који су дали свој живот за ту једну истину, за једну Републику Српску и сигуран сам да ћемо остати истрајни у борби за ове датуме и људе, као и обиљежавању оног што је значајно и свето за Републику Српску- поручио је Ћосић.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић је истакао да захваљјући свим борцима Војске Републике Српске имамо своју Републику која је створена и опстала, имамо територију која нам гарантује мир и стабилност.

-На том путу многи су дали своје животе и дијелове тијела, а наша обавеза је да сваки дан радимо на томе да њихова жртва и храброст не буду узалудни. Данас се сјећамо свих припадника Војске Републике Српске који су јуначким побједама, све нас одбранили и сачували- рекао је Катић.

Истичући веома добру сарадњу са Борачком организацијом Републике Српске, Катић каже да се труде да за све иницијативе борачке популације нађу рјешење, додајући да то понекад иде тешко и споро, посебно када се ради о запошљавању демобилисаних бораца и чланова породица погинулих.

-И ту напредујемо. Уз нашу помоћ сваке године одређен број се запосли. На недавном састанку са Борачком организацијом договорили смо да, иако није планирано буџетом, изнађемо средства за Спомен-собу за све погинуле борце са наше територије. Да ли ће Галерија `Кучански` бити стално мјесто за Спомен-собу, зависиће од средстава потребних за њену комплетну реконструкцију и санацију. Уколико не изнађемо довољно средстава, у току године ћемо реконструисати њен дио који ће се односити на собу за погинуле борце- изјавио је Катић.

Обиљежавање Дана Бораца и Дана Борачке организације Републике Српске, у Источном Новом Сарајеву јутрос је почело литургијом у цркви Светог Ђорђа на Врацама, којој су присуствовали чланови општинске Борачке организације, породице погинулих бораца и представници градске и локалне власти.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 58m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 4m
    0