Источно Сарајево: Борци траже од власти рјешавање основних проблема

01.07.2021. 15:34
1
ИЗВОР: Катера

Представници борачких удружења, бивши борци, РВИ и чланови породица погинулих бораца Војске Републике Српске одржали су данас мирни протест на платоу прекопута зграде Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, тражећи да се ријеше проблеми борачке популације и остваре њихова права.

Борци су се данас окупили и изразили незадовољство положајем борачке популације у Републици Српској, неоствареним обећањима власти, која их, како су истакли, годинама лаже и обмањује.

Предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић каже да је организација данашњег скупа на друштвеним мрежама претходних дана испраћена бројним опструкцијама и лажним објавама, гдје се, између осталог, помињало да је скуп отказан.

Лалић је истакао да је претходних дана било много политичких притисака на одређене људе, као и пријетњи иза којих су стајали, како је он рекао, "локални моћници".

- Данас су нама били борци, РВИ, ветерани Војске Републике Спрске и коначно смо ваљда схватили да је борачка популација најјача и најбоља која може око себе окупити сваког и само заједничким снагама можемо ићи даље. Нећемо се сигурно дијелити, доста је било прича, завађања, јер знамо како смо у прошлости пролазили кад су нас завађали. Заједно идемо у борбу и сигуран сам да ћемо ми у овој својој борби истрајати - истакао је Лалић.

Борац Игманске бригаде Војске Републике Српске Небојша Бандука, који је у рату рањен у главу, каже да је послије Одбрамбено-отаџбинског рата напустио родне Хаџиће и са деветомјесечном бебом отишао у рушевину, гдје је двије године живио у лошим условима.

- Нажалост, након Дејтона сам оставио моје Хаџиће које смо јуначки одбранили и све дали за Републику Српску и отишао у рушевину, гдје сам двије године живио без воде и струје. То лично зна Милорад Додик, јер сам му показивао слике како ми се дјеца купају у рушевини, у изгорјелом купатилу. Све смо дали за Републику Српску, да живимо достојанствено и сада након 26 година долазимо да молимо, да само живимо достојанствено - истиче Бандука.

Он каже да су борци понижени и омаловажавани у друштву у којем живе, те да су они који су се данас окупили у Источном Сарајеву, дошли јер су незадовољни својим статусом.

- Борци су данас дошли да покажу своје незадовољство, да кажу како живе, шта нас мучи. Гдје су данас толике странке, гдје су парламентарци, ти људи који се као боре за Републику Српску, који чувају институције, за шта? - пита се Бандука.

Предсједник Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске Ристо Јефтић каже да су данас дошли у Источно Сарајево како би показали да се може доћи до циља само јединством свих бораца.

- За Видовдан смо у Бањалуци одржали протест и дали смо рок Влади Републике Српске од 30 дана да ријеши наш захтјев, а то је да се одржи посебна тематска сједница у Народној скупштини Републике Српске - истакао је Јефтић.

Јефтић је додао да је циљ борачке популације у Српској да се изборе за бољи положај борца, а не положај борачке организације, јер, према његовим ријечима, ниједан положај организације неће побољшати лоше стање бораца.

Син погинулог борца Војске Републике Српске Милан Шкрба каже да је без оца остао са непуне три године живота, те да је тренутно незапослен.

Шкрба истиче да приоритет у запошљавању требају да имају, најприје, дјеца и чланови породица погинулих бораца Војске Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    kod prf. D. Mandica 01.07.2021. 16:28
    A koliko Pale kosta Mihajlo Paradjina?
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 57m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 21m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 8m
    0