Istočno Sarajevo: Borci traže od vlasti rješavanje osnovnih problema

01.07.2021. 15:34
1
IZVOR: Katera

Predstavnici boračkih udruženja, bivši borci, RVI i članovi porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske održali su danas mirni protest na platou prekoputa zgrade Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, tražeći da se riješe problemi boračke populacije i ostvare njihova prava.

Borci su se danas okupili i izrazili nezadovoljstvo položajem boračke populacije u Republici Srpskoj, neostvarenim obećanjima vlasti, koja ih, kako su istakli, godinama laže i obmanjuje.

Predsjednik Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić kaže da je organizacija današnjeg skupa na društvenim mrežama prethodnih dana ispraćena brojnim opstrukcijama i lažnim objavama, gdje se, između ostalog, pominjalo da je skup otkazan.

Lalić je istakao da je prethodnih dana bilo mnogo političkih pritisaka na određene ljude, kao i prijetnji iza kojih su stajali, kako je on rekao, "lokalni moćnici".

- Danas su nama bili borci, RVI, veterani Vojske Republike Sprske i konačno smo valjda shvatili da je boračka populacija najjača i najbolja koja može oko sebe okupiti svakog i samo zajedničkim snagama možemo ići dalje. Nećemo se sigurno dijeliti, dosta je bilo priča, zavađanja, jer znamo kako smo u prošlosti prolazili kad su nas zavađali. Zajedno idemo u borbu i siguran sam da ćemo mi u ovoj svojoj borbi istrajati - istakao je Lalić.

Borac Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Nebojša Banduka, koji je u ratu ranjen u glavu, kaže da je poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata napustio rodne Hadžiće i sa devetomjesečnom bebom otišao u ruševinu, gdje je dvije godine živio u lošim uslovima.

- Nažalost, nakon Dejtona sam ostavio moje Hadžiće koje smo junački odbranili i sve dali za Republiku Srpsku i otišao u ruševinu, gdje sam dvije godine živio bez vode i struje. To lično zna Milorad Dodik, jer sam mu pokazivao slike kako mi se djeca kupaju u ruševini, u izgorjelom kupatilu. Sve smo dali za Republiku Srpsku, da živimo dostojanstveno i sada nakon 26 godina dolazimo da molimo, da samo živimo dostojanstveno - ističe Banduka.

On kaže da su borci poniženi i omalovažavani u društvu u kojem žive, te da su oni koji su se danas okupili u Istočnom Sarajevu, došli jer su nezadovoljni svojim statusom.

- Borci su danas došli da pokažu svoje nezadovoljstvo, da kažu kako žive, šta nas muči. Gdje su danas tolike stranke, gdje su parlamentarci, ti ljudi koji se kao bore za Republiku Srpsku, koji čuvaju institucije, za šta? - pita se Banduka.

Predsjednik Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Risto Jeftić kaže da su danas došli u Istočno Sarajevo kako bi pokazali da se može doći do cilja samo jedinstvom svih boraca.

- Za Vidovdan smo u Banjaluci održali protest i dali smo rok Vladi Republike Srpske od 30 dana da riješi naš zahtjev, a to je da se održi posebna tematska sjednica u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakao je Jeftić.

Jeftić je dodao da je cilj boračke populacije u Srpskoj da se izbore za bolji položaj borca, a ne položaj boračke organizacije, jer, prema njegovim riječima, nijedan položaj organizacije neće poboljšati loše stanje boraca.

Sin poginulog borca Vojske Republike Srpske Milan Škrba kaže da je bez oca ostao sa nepune tri godine života, te da je trenutno nezaposlen.

Škrba ističe da prioritet u zapošljavanju trebaju da imaju, najprije, djeca i članovi porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    kod prf. D. Mandica 01.07.2021. 16:28
    A koliko Pale kosta Mihajlo Paradjina?
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 8m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 3m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 51m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 57m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 25m
    0