Источно Сарајево добија нове туристичке садржаје

11.06.2020. 14:48
0
ИЗВОР: is-radio.com

"Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије", назив је пројекта чијом имплементацијом ће наш град добити нове туристичке садржаје, попут прве ферате у БиХ са висећим мостом.

Виа Динарика иницијатива има за циљ да успостави туристичке стазе у Динаридима, бијелу, плаву и зелену. Идеја је да се повеже већина природних и културних знаменитости као и планинске заједнице у овој регији.

Носилац пројекта је Туристичка организација ,,Јахорина“, а један од партнера на пројекту je Развојна агенција града Источно Сарајево. Укупна вриједност пројекта је 505 хиљада КМ.

Слика

Пројекат ,,Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије“ спроводи ЕУФОР бизнис, а финансирају га Европска унија и Савезна Република Њемачка.

- Партнери на пројекту учествују са 113.500 КМ. Наш приватни партнер учествоваће са 21.000 КМ кроз грађевинске радове - истакла је Младенка Пандуревић, директор Развојне агенције Источно Сарајево

Градска Развојна агенција Источног Сарајева суфинансира пројекат са нешто више од 46.000 КМ, а спровођење пројекта трајаће 18 мјесеци. У том периоду сви партнери имаће своје улоге.

- Градска Развојна агенција Источно Сарајево понијела је терет писања и припреме овог пројекта, а имамо и своје активности у оквиру спровођења. Општи циљ је допринос развоју туристичких потенцијала дуж зелене линије Виа Динарике у БиХ, док је специфични циљ пројекта валоризација туристичких потенцијала побољшањем постојећих и развојем нових турустичких садржаја и интернационализацијом туристичке понуде зелене линије - нагласила је Пандруревићева.

Слика

Зелена линија Виа Динарике пролази кроз три градске општине, Пале, Соколац и Источни Стари Град. Након свега урађеног кроз овај пројекат, направиће се и пет туристичких пакета који ће бити пласирани како на босанскохерцеговачко тако и на међународно тржиште. Овим би наш град туристима требало да постане једна од најпримамљивијих дестинација у БиХ, али и шире.

- На Јахорини, тачније на Црвеним стијенама треба да буде постављена ферата за безбједно пењање стијенама, а то ће бити прва ферата у БиХ која ће имати и висећи мост. Пјешачке и бициклистичке стазе у дужини од 45 километара које ће повезати Новакову и пећину Орловача биће мапиране и уређене. На локалитету Бруса треба да буде инсталиран први летећи балон у БиХ, вјештачка стијена, дјечије игралиште и теретана на отвореном - рекла је Пандуревићева.

Слика

Пројекат осим наведених радова подразумијева и низ других активности попут посјете сајмовима туризма, едукације и обуке туристичких радника из БДС-а и ИТ технологија. Већ сутра сви партнери на овом пројекту учествоваће на онлајн семинару на којем ће добити конкретне смјернице за рад након којих креће спровођење пројекта.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак почиње реализација пројекта "Виа ферата" У петак почиње реализација пројекта "Виа ферата"
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    18h 39m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    19h 52m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    20h 32m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    12h 6m
    0
  • Како је некад изгледао час физичког (ФОТО)
    7m
    0