Istočno Sarajevo dobija nove turističke sadržaje

11.06.2020. 14:48
0
IZVOR: is-radio.com

"Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarike Sarajevsko-romanijske regije", naziv je projekta čijom implementacijom će naš grad dobiti nove turističke sadržaje, poput prve ferate u BiH sa visećim mostom.

Via Dinarika inicijativa ima za cilj da uspostavi turističke staze u Dinaridima, bijelu, plavu i zelenu. Ideja je da se poveže većina prirodnih i kulturnih znamenitosti kao i planinske zajednice u ovoj regiji.

Nosilac projekta je Turistička organizacija ,,Jahorina“, a jedan od partnera na projektu je Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo. Ukupna vrijednost projekta je 505 hiljada KM.

Slika

Projekat ,,Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarike Sarajevsko-romanijske regije“ sprovodi EUFOR biznis, a finansiraju ga Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

- Partneri na projektu učestvuju sa 113.500 KM. Naš privatni partner učestvovaće sa 21.000 KM kroz građevinske radove - istakla je Mladenka Pandurević, direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo

Gradska Razvojna agencija Istočnog Sarajeva sufinansira projekat sa nešto više od 46.000 KM, a sprovođenje projekta trajaće 18 mjeseci. U tom periodu svi partneri imaće svoje uloge.

- Gradska Razvojna agencija Istočno Sarajevo ponijela je teret pisanja i pripreme ovog projekta, a imamo i svoje aktivnosti u okviru sprovođenja. Opšti cilj je doprinos razvoju turističkih potencijala duž zelene linije Via Dinarike u BiH, dok je specifični cilj projekta valorizacija turističkih potencijala poboljšanjem postojećih i razvojem novih turustičkih sadržaja i internacionalizacijom turističke ponude zelene linije - naglasila je Pandrurevićeva.

Slika

Zelena linija Via Dinarike prolazi kroz tri gradske opštine, Pale, Sokolac i Istočni Stari Grad. Nakon svega urađenog kroz ovaj projekat, napraviće se i pet turističkih paketa koji će biti plasirani kako na bosanskohercegovačko tako i na međunarodno tržište. Ovim bi naš grad turistima trebalo da postane jedna od najprimamljivijih destinacija u BiH, ali i šire.

- Na Jahorini, tačnije na Crvenim stijenama treba da bude postavljena ferata za bezbjedno penjanje stijenama, a to će biti prva ferata u BiH koja će imati i viseći most. Pješačke i biciklističke staze u dužini od 45 kilometara koje će povezati Novakovu i pećinu Orlovača biće mapirane i uređene. Na lokalitetu Brusa treba da bude instaliran prvi leteći balon u BiH, vještačka stijena, dječije igralište i teretana na otvorenom - rekla je Pandurevićeva.

Slika

Projekat osim navedenih radova podrazumijeva i niz drugih aktivnosti poput posjete sajmovima turizma, edukacije i obuke turističkih radnika iz BDS-a i IT tehnologija. Već sutra svi partneri na ovom projektu učestvovaće na onlajn seminaru na kojem će dobiti konkretne smjernice za rad nakon kojih kreće sprovođenje projekta.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak počinje realizacija projekta "Via ferata" U petak počinje realizacija projekta "Via ferata"
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    20h 20m
    2
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    2h 44m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    21h 33m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    22h 13m
    0
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    55m
    0