Источно Сарајево домаћин Свјетског првенства у бициклизму

29.03.2021. 14:14
0
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Савеза за спорт и рекреацију из Бањалуке Владимир Куваља данас су потписали уговор о сарадњи у организацији Свјетског првенства у бициклизму, које ће бити одржано од 1. до 5. септембра 2021. године у Источном Сарајеву.

Уговором је предвиђена сарадња у организацији Свјетске серије - квалификационе трке за Свјетско првенство (UCI Gran Fondo World Series)која ће бити одржана од 7. до 9. маја, на подручју града Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да је организација оваквог једног догађаја значајна за град Источно Сарајево и његове општине, али и за Републику Српску и БиХ.

- Драго ми је да, с обзиром на све епидемиолошке услове, ипак потписујемо Споразум о организацији овако важног догађаја – рекао је Ћосић.

Он је додао да Градска управа и општине у њеном саставу треба да организују све потребно како би прва трка у мају прошла у најбољем реду, да би потом у периоду од 1. до 5. септембра могли угостити велики број учесника.

- Процјене су да ће бити четири или пет хиљада учесника. Са свима онима који ће то да прате, процјена је да ће близу 10.000 људи посјетити град Источно Сарајево и на адекватан начин га представити – рекао је Ћосић.

Слика

Фото: Катера

Ћосић је истакао да је ово првенство аматерско и да је управо због тога толико масовно и популарно. Он је рекао да је град Источно Сарајево одавно на мапи бициклизма јер се већ три године на овом подручју организује Трка кроз Србију.

- За организацију Свјетског првенства у бициклизму тражићемо подршку осталих нивоа власти. Поред шест општина, сигуран сам да ће и Влада Републике Српске да препозна значај оваквог догађаја као и Савјет министара БиХ. У времену које је пред нама град Источно Сарајево и Републику Српску посјетиће велики број људи, а наша процјена је да ће се између пет и осам милиона КМ слити у различите финансијске токове у граду Источно Сарајево - рекао је Ћосић.

Слика

Фото: Катера

Он је истакао да је јако битно да се град Источно Сарајево од данас па до септембра покаже као сјајан домаћин и организатор.

- Поред овога у овој години смо заказали и Европско првенство у боксу, такође аматерско, разговарали смо и о организацији Европског јуниорског првенста у женском фудбалу и када томе додамо Трку кроз Србији и "EYOF 2019.", који је био и прошао, јасно је да постајемо мјесто окупљања спортиста не само из региона него и из свијета и Европе – закључио је Ћосић.

Директор Савеза за спорт и рекреацију и директор овог првенства Владимир Куваља истакао је да је један овакав догађај најмасовнији бициклистички догађај.

Како истиче Куваља на старту квалификационе трке се очекује између 1000 и 2000 такмичара заједно са пратњом, док се на Свјетском првенству очекује око 3000 такмичара са пратњом.

- Када смо размишљали о организацији овог догађаја морали смо да дамо двије варијанте, једна је Бањалука, друга Источно Сарајево. Међутим, смјештајни капацитети које има Источно Сарајево са Олимпијским центром "Јахорина" је дестинација која се показала као много боља. Ту је и промоција и показивање какве капацитете има за циклотуризам град Источно Сарајево – рекао је Куваља.

Он је додао да је у плану да рута обухвати већи дио општина града Источно Сарајево.

- Хронометар ће се возити на Палама, тимски хронометар у Лукавици, стартови догађаја ће бити у суботу и недјељу, за друмске трке, овдје испред зграде Градске управе Источно Сарајево, а возиће се преко територије Источне Илиџе, Источног Старог Града преко Требевића до циља на Јахорини – објаснио је Куваља.

Спортски директор трке Иван Стевић истакао је да је поносан што је дио овако великог догађаја, као и да је пресрећан што су реализовали овакву мапу стазе.

Мислим да ће сви такмичари отићи веома задовољни, са прегршт информација, а то је наш циљ. Људи које долазе на овакве трке су људи из целог света, изборне трке су догађаји који су предвиђени за такмичаре из целог света. На светским првенстима, када се одржавају, учествује преко 70 земаља, па можете да замислите колико информација са овог подручја ће отићи у свет – рекао је Стевић.

Он је истакао да ће Источно Сарајево са околином заједно са Требевићем, Палама и Јахорином обићи свијет и поставити град Источно Сарајево на озбиљно мјесто на бициклистичкој мапи.

Стевић је додао да сви, када једном дођу, доћи ће једном и са собом повести масу циклотуриста. 

Коментари 0
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 58m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 3m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 31m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 5m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 10m
    0