Источно Сарајево: Састанак министра Милуновића са представницима градских и општинских власти

28.10.2019. 21:28
0
ИЗВОР: Srna

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је путем пројеката запошљавања и самозапошљавања запослено 1.969 дјеце погинулих бораца, а на евиденцији Завода за запошљавање налази се 794.

Он је истакао да се води посебна брига о овој категорији.

-Само путем пројеката запошљавања и самозапошљавања посредством Завода за запошљавање запослено је 1.969 дјеце. У наредној години планирамо да наставимо са тим програмом. Ове године дјеци погинулих бораца која су испуњавала услове омогућено је да приправнички стаж одраде и настојаћемо да се у највећем броју и задрже у тим предузећима- навео је Милуновић.

Милуновић је у Источном Сарајеву разговарао са представницима градских и општинских власти и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата о актуелним темама из области борачко-инвалидске заштите.

Он је навео да је на данашњем састанку било ријечи о проблемима из области стамбеног збрињавања, али у вези са рјешавањем правног статуса стамбених јединица које су већ усељене, а у надлежности су града.

Милуновић је истакао да је разговор био користан и конструктиван, додајући да је било питања у вези са пензионисањем полицијских службеника из заједничких агенција на нивоу БиХ, додајући да се та питања морају уредити посебеним законом.

Он је додао да, када је ријеч о запошљавању демобилисаних бораца у наредној години, сматра да ће бити постигнути и значајнији резултати, јер ће од 1. јануара 2020. године на снагу ступити закон о посредовању у запошљавању који ће омогућити да се на бироима за запошљавање задрже само активни тражиоци посла.

-Тренутно, према подацима Завода, имамо око 10.000 незапослених демобилисаних бораца. Када ступи на снагу овај закон, извући ћемо спискове заједно са Борачком организацијом, невладиним организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата да дођемо до сваког поједница, да утврдимо старосну и образовну структуру како бисмо могли да прилагодимо акционе планове, надам се и са већим средствима за запошљавање ове категорије бораца- истакао је Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске истакао је да је посљедњих година законом омогућен бољи материјални статус популацији проистеклој из одбрамбено отаџбинског рата демобилисаним борцима, породицама погинулих и ратним војним инвалидима.

Када је ријеч о одржавању Војничког гробља на Сокоцу, Милуновић је навео да ресорно министарство сваке године обезбјеђује средства за реконструкцију споменика.

-На том гробљу је укупно сахрањено 969 наших бораца и у овом тренутку више од 500 споменика је реконструисано и у наредном периоду ћемо да наставимо овим интензитетом. Био бих срећан да у једној години можемо да завршимо све, али према расположивим средствима, идемо дио по дио- истакао је Милуновић и додао да сада нема споменика који су теже оштећени.

Иницијативу за овај састанак дала је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић која је изразила захвалност министру Милуновићу што је позитивно одговорио на њен позив да дође у Источно Сарајево, додајући да је потребно пружити подршку и могућност да људи комуницирају директно.

Она је изразила наду да ће оваквих састанака бити још, не само са министром Милуновићем и његовим сарадницима.

-Влада би требало да буде отворена као и ово министарство да повремено и у већим центрима организује овакве сусрете за одређене групе људи. Људи који су заинтересовани за одређене законске регулативе могли би у директном контакту да постављају питања и да знају тачно у којој фази се налазе њихови предмети, да ли су у плану нови закони и слично- појаснила је Јовичевићева.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Републике Српске за Сарајевско-романијску регију Жељко Лалић изразио је наду да су учесници састанка задовољни и да су добили неке конкретне одговоре, изразивши наду да ће неки од проблема бити ријешени у наредном периоду.

Састанак је одржан у сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 6m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    17h 58m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 49m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 34m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 41m
    4