Источно Сарајево: За 26 одсто више кривичних дјела у прва три мјесеца

22.04.2020. 16:12
0
ИЗВОР: Катера

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протекла три мјесеца текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац стање безбједности за протекла три мјесеца текуће године  оцијенио је као задовољавајуће. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована. Коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу износи 78%, док је коефицијент укупне расвијетљености 88%, истакао је начелник Шеховац. Полицијски службеници  константно спроводе планске превентивне и репресивне мјере и активности са циљем подизања стања безбједности из свих области на већи ниво.

- И даље остварујемо добре резултате када је у питању сузбијање недозвољене производње и промета опојних дрога и наше активности ће и даље бити усмјерене на откривање и расвјетљавање ове врсте кривичних дјела и прекршаја.

Када је у питању јавни ред и мир евидентирали смо пораст броја прекршаја управо због непоштовања члана 22. Ограничење кретања на одређеном простору.  У периоду од како је уведен полицијски час па до данас изадато је 168 прекршајних налога, од којих 106 грађанима са подручја Републике Српске и 62 за грађане са подручја Федерације Босне и Херцеговине.

Посебно истичем значај видео надзора захваљујући којем остварујемо добре резултате када је у питању откривање и сузбијање криминалитета,  те побољшања стања ЈРиМ и саобраћаја. Такође, у вријеме трајања појчаних ативности током ванредног стања захвањујући видео надзору санкционисали смо извршиоце прекршаја ограниченог кретања на одређеном простору - навео је начелник ПУ Источно Сарајево.

Начелник Шеховац посебно је истакао добру сарадњу ПУ Источно Сарајево са локалним заједницама, као и свим другим републичким и општинским службама и инспекцијским органима, посебно у вријеме трајања ванредног стања када полицијски службеици активно учествују у штабовима за ванредне ситуације како на нивоу општина тако и на подручју Града Источно Сарајево.

Полицијска управа Источно Сарајево евидентирала је осам пожара који су изазвани паљевином ниског растиња, гдје је једно лице смртно страдало. Овом приликом позивамо још једном грађане да се придржавају мјера и инструкција које дају надлежни органи како не би дошло до нежељених и штетних посљедица по животе лица и имовину, додао је начелник Шеховац.

У прва три мјесеца текуће године регистровано је 111 кривичних дјела, достављено 88 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 93 лица од којих је 27 повратника у извршењу и  пет малољетних лица као извршиоци кривичног дјела,  навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.

Зековић истиче да су од укупног броја кривичних дјела 95 дјела из области општег криминалитета или 85,5% и да је највећи број тих дјела из имовинских деликата (крађа,тешка крађа и оштећење или одузимање туђе ствари).

Регистрована су два кривична дјела из области привредног криминалитета, поднесена два извјештаја против два лица.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге обрађено је 35 предмета. Надлежном тужилаштву достављено је седам извештаја о почињеном кривичном дјелу,против осам лица, док је за осам прекршаја против осам лица поднешено осам захтјева за покретање прекршајног поступка. Због уживања опојних дрога на јавном мјесту издато је 20 прекршајних налога.  Пронађена је и одузета одређена количина различите врсте опојних дрога.

На подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 33 је 14 нарушавања јавног реда и мира или за 13,8% % више у односу на упоредни период прошле године. У структури прекршаја најчешћи су ограничење кретања на одређеном простору, туча и физички напад,уживање опојних дрога, вријеђање и др.

Догодило се 180 саобраћајних незгода, или за 22% мање  у односу на исти период прошле године. Евидентирано је девет саобраћајних  незгода три  са тешким тјелесним повредама лица, три са лакшим повредама и 150 незгода са материјалном штетом. Погинулих лица у саобраћаним незгодама није било.

Регистровано 5.279  прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 178 возача и 102 возила. Санкционисано је укупно 4.860 лица.

Регистровано је шест кривичних дјела против безбједности саобраћаја, додао је начелник Чворо.

Коментари 0
Повезане вијести
Санкционисано 55 возача због алкохола Санкционисано 55 возача због алкохола
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
    9h 4m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    11h 51m
    0
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    7h 41m
    0
  • Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
    8h 59m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    11h 37m
    0