Istočno Sarajevo: Za 26 odsto više krivičnih djela u prva tri mjeseca

22.04.2020. 16:12
0
IZVOR: Katera

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovdstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za protekla tri mjeseca tekuće godine  ocijenio je kao zadovoljavajuće. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi 78%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 88%, istakao je načelnik Šehovac. Policijski službenici  konstantno sprovode planske preventivne i represivne mjere i aktivnosti sa ciljem podizanja stanja bezbjednosti iz svih oblasti na veći nivo.

- I dalje ostvarujemo dobre rezultate kada je u pitanju suzbijanje nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga i naše aktivnosti će i dalje biti usmjerene na otkrivanje i rasvjetljavanje ove vrste krivičnih djela i prekršaja.

Kada je u pitanju javni red i mir evidentirali smo porast broja prekršaja upravo zbog nepoštovanja člana 22. Ograničenje kretanja na određenom prostoru.  U periodu od kako je uveden policijski čas pa do danas izadato je 168 prekršajnih naloga, od kojih 106 građanima sa područja Republike Srpske i 62 za građane sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Posebno ističem značaj video nadzora zahvaljujući kojem ostvarujemo dobre rezultate kada je u pitanju otkrivanje i suzbijanje kriminaliteta,  te poboljšanja stanja JRiM i saobraćaja. Takođe, u vrijeme trajanja pojčanih ativnosti tokom vanrednog stanja zahvanjujući video nadzoru sankcionisali smo izvršioce prekršaja ograničenog kretanja na određenom prostoru - naveo je načelnik PU Istočno Sarajevo.

Načelnik Šehovac posebno je istakao dobru saradnju PU Istočno Sarajevo sa lokalnim zajednicama, kao i svim drugim republičkim i opštinskim službama i inspekcijskim organima, posebno u vrijeme trajanja vanrednog stanja kada policijski službeici aktivno učestvuju u štabovima za vanredne situacije kako na nivou opština tako i na području Grada Istočno Sarajevo.

Policijska uprava Istočno Sarajevo evidentirala je osam požara koji su izazvani paljevinom niskog rastinja, gdje je jedno lice smrtno stradalo. Ovom prilikom pozivamo još jednom građane da se pridržavaju mjera i instrukcija koje daju nadležni organi kako ne bi došlo do neželjenih i štetnih posljedica po živote lica i imovinu, dodao je načelnik Šehovac.

U prva tri mjeseca tekuće godine registrovano je 111 krivičnih djela, dostavljeno 88 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 93 lica od kojih je 27 povratnika u izvršenju i  pet maloljetnih lica kao izvršioci krivičnog djela,  naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Zeković ističe da su od ukupnog broja krivičnih djela 95 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 85,5% i da je najveći broj tih djela iz imovinskih delikata (krađa,teška krađa i oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari).

Registrovana su dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, podnesena dva izvještaja protiv dva lica.

Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge obrađeno je 35 predmeta. Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je sedam izveštaja o počinjenom krivičnom djelu,protiv osam lica, dok je za osam prekršaja protiv osam lica podnešeno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Zbog uživanja opojnih droga na javnom mjestu izdato je 20 prekršajnih naloga.  Pronađena je i oduzeta određena količina različite vrste opojnih droga.

Na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 33 je 14 narušavanja javnog reda i mira ili za 13,8% % više u odnosu na uporedni period prošle godine. U strukturi prekršaja najčešći su ograničenje kretanja na određenom prostoru, tuča i fizički napad,uživanje opojnih droga, vrijeđanje i dr.

Dogodilo se 180 saobraćajnih nezgoda, ili za 22% manje  u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirano je devet saobraćajnih  nezgoda tri  sa teškim tjelesnim povredama lica, tri sa lakšim povredama i 150 nezgoda sa materijalnom štetom. Poginulih lica u saobraćanim nezgodama nije bilo.

Registrovano 5.279  prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 178 vozača i 102 vozila. Sankcionisano je ukupno 4.860 lica.

Registrovano je šest krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja, dodao je načelnik Čvoro.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija traži ko je zapalio "tuarega" na Palama Policija traži ko je zapalio "tuarega" na Palama
Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca
Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 41m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 35m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 44m
    3