Истрага у вези атентата на Вучића води и према Српској (ВИДЕО)

22.01.2022. 21:06
2
ИЗВОР: rtvbn.com

Директор Института за националну и међународну безбједност Дарко Трифуновић у изјави БН ТВ каже да досадашња истрага у вези припреме атентата на предсједника Србије Александра Вучића показује да криминални путеви воде и до Републике Српске.

- То је потпуно невјероватно да су они имали скуп на Јахорини уз сазнање МУП-а Републике Српске, али то ће неко морати да објасни предсједнику Вучићу шта су то припадници нарко-картела радили на Јахорини прошле године и који су то политичари из Републике Српске имали скај телефоне, на кога се односе те пријетње и ко су били јатаци Звицеру на територији Републике Српске - казао је Трифуновић и нагласио:

- Какве су политичке и друге везе са Београдом и Србијом и да ли ће то утицати на однос Београд - Бањалука у будућности ако се утврди да једна од пријетњи да одређени
кругови који штите Звицера се налазе на територији Републике Српске и да власти Републике Српске, под условом да се утврди да је све ово тачно што ја причам, нису предузеле одговарајуће кораке".

Па наравно, каже он, нисмо добили обавјештење одакле оно оружје које је пронађено у Београду, оружје великог калибра, мине и ручни бацачи.

- Ни до дан данас нисмо добили одговор одакле то оружје, а опет оперативна сазнања говоре у прилог томе да трагови иду западно од Србије - казао је Трифуновић у изјави БН ТВ.

Према његовим ријечима, то све треба истражити .

- И ми ћемо учинити све у оперативи, али и ми у науци, да заштитимо предсједника Републике Србије, то је институција коју мора да заштити сваки грађанин Србије - казао је Трифуновић.

Он је рекао да у оквиру те криминалне организије, која није још демонтирана, има више група и да није откривена политичка позадина.

- Постоје индиције да има одметнутих група... Ми нисмо до краја добили одговор одакле оружје у Србији, ко је заправо шеф Вељи Невољи, да ли је сам Звицер или неко други и ко руководи том читавом организацијом - казао је Трифуновић.

Ми морамо да видимо ко су, каже он, политички налогодавци и ко стоји иза ових организованих група и те саме организације.

- Ако се утврди као тачном информације, које је дала америчка DEA, да одређени политичари у Републици Српској, за које постоји индиције да су имали и користили "скај" телефоне, прошире ка криминалној мрежи, што ће имати невјероватне посљедице и на Босну и Херцеговину, али и на одређене односе у самом региону - казао је Трифуновић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је синоћ да је криминална организација на чијем је челу црногорски држављанин Радоје Звицер, један од вођа "кавачког клана", планирала убиство предсједника Србије Александра Вучића.

Вулин је казао да је посредством Европола и службених видова комуникције између полиција, 14. јануара српска полиција добила информацију под ознаком хитно о постојању организоване криминализоване групе која која има за циљ убиство, атентат на предсједника Србије Александра Вучића.

Како медији подсјећају, прошле године у акцији МУП-а РС ухапшени су поједини припадници кавачког клана, који су се скривали у Бањалуци, а да је на Јахорини боравила и супруга вође кавачког клана Тамара Зицер...

Такође, полиција је прошле године ухапсила тројицу кавчана на Јахорини, које је потом депортовала у Црну Гору.

Видео: БН

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mladen 23.01.2022. 09:31
    Zvornicke grupe kriminalaca, okupljene oko Sinise Mijatovica, ko bi drugi.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 23.01.2022. 00:39
    Bn prenosi, mora biti da je priča važna za "srpske nacionalne interese". Da je bakir u pitanju možda bi vam se moglo vjerojati. Treba aca prvo dati odgovor o svojim susretima sa šmitom i dogovaranju o sudbini Srpske, čudno je to da on dok nismo pokrenuli bilo kakav otpor uništenju, iz dana u dan ponavljao kako traže nestanak Srpske, sad opet moli da se vrate u bejha organe
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 1m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 16m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 7m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 34m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 26m
    0