Истраживања јапанских научника: Алкохол не ублажава тугу

20.12.2020. 21:28
1
ИЗВОР: novosti.rs

Иако се често може чути како алкохол помаже и ублажава тугу, он је уствари само продужава, показало је истраживање Универзитета у Токију. Наиме, тим јапанских истраживача којим је руководио професор фармакологије Норио Мацуки открио је да етанол садржан у алкохолу не помаже забораву, као што се вјерује, већ напротив доприноси томе да успомене остану добро усађене у памћење.

Професор Мацуки због тога савјетује да се не посеже за алкохолом ако се жели заборавити неко непријатно искуство, већ да га је боље, што је брже могуће, избрисати нечим пријатним.

Истраживачи су дошли до тог открића тестирањем лабораторијских пацова које су подвргавали благим струјним ударима и потом их враћали у кавез, послије чега би, сваки пут када би отварали кавез, глодари били престрављени. Посматрајући реакције код групе животиња којој су убризгали алокохол и друге којој су давали физиолошки раствор, истраживачи су утврдили да је страх трајао дуже, у просјеку двије седмице код пацова који су добијали алкохол.

- Ако те резултате примијенимо на људе, то значи да ће лоше успомене којих желимо да се ослободимо трајати дуже уколико уносимо алкохол, мада на тренутке долази до извјесне еуфорије - истичу јапански истраживачи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Соколац 20.12.2020. 22:58
    Вода поготово
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Број жртава земљотреса повећан на 55 Број жртава земљотреса повећан на 55
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 58m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 49m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 16m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 8m
    0