Италијански стрип о страдању Срба на Косову

23.01.2021. 21:36
0
ИЗВОР: glas-javnosti.rs

Стрип "Добродошли на Косово" који је прошле године објавила француска издавачка кућа "Роше" појавио се и у српском преводу у издању издавачке куће Систем Комикс. Италијани су рјешили да кроз девету умјетност прикажу истину о страдању српског народа на Косову и Метохији у мартовском погрому.

Слика

Фото: System comics

Овај више него интересантан стрип који за тематику има дешавања на Косову у Метохији у вријеме мартовског погрома 2004. године, али и прије тога,још почетком осамдесетих година прошлог вјека, урадили су италијански аутори.

Сценарио је написала Симона Могавино заједно са Николом Мирковићем, а цртеж је урадио Ђузепе Кватрочи.

Окосница приче је судбина младића који се враћа на Космет на сахрану оцу баш у вријеме мартовских дешавања и погрома српског народа у јужној српској покрајини 2004.године. 

У возу се упознаје са старијим човјеком који му прича своју судбину везану за Космет.

Игор Марковић, главни уредник "Систем комикса" каже да је свакако добро да се један овакав стрип појавио али да је евидентан апсурд да о Косову стрип раде страни аутори уместо српских.

-То је велика тема и о томе се може дуго дискутовати. Тачно је да је наш човјек учестовао у писању сценарија, али опет смо у прилици да нешто што се директно тиче Србије и српског народа ми откупљујемо од страних издавача. Пуно је у прошлости било примјера да смо од страних издавача откупљивала права и плаћали преводице за стрипове које су комплет урадили српски аутори, али их је објавио страни издавач. У сваком случају очекујемо да "Добродошли на Косово" у фебруару када се појави у продаји буде веома запажено издање, а могу да најавим у наредном периоду и стрип верзију серије "Јужни ветар" што ће свакако бити хит на киосцима - каже за Глас Марковић.

Слика

Фото: System comics

Преводилац стрипа "Добродошли на Косово" Василије Крстић за Глас каже да је ово остварење које омогућава да се и на Западу сазна истина о дешавањима на КиМ без уплива пропаганде и дневне политике.

- Стрип има један уравнотежен приступ Косову и коначно се и у свјету појављује једно умјетничко остварење које не слика све црно-бјело. Такође је важно и што су аутори Италијани, дакле неко ко може објективно да сагледа ствари. Било ми је задовољство да преводим овај стрип и мислим да ће имати одјека како у свјету тако и код нас у Србији, каже Крстић.

Слика

Фото: System comics

О  стрипу "Добродошли на Косово" говорило се и на познатом француском Каналу 5, а стрип је је препоручен као једно од издања године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 51m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 27m
    0