Italijanski strip o stradanju Srba na Kosovu

23.01.2021. 21:36
0
IZVOR: glas-javnosti.rs

Strip "Dobrodošli na Kosovo" koji je prošle godine objavila francuska izdavačka kuća "Roše" pojavio se i u srpskom prevodu u izdanju izdavačke kuće Sistem Komiks. Italijani su rješili da kroz devetu umjetnost prikažu istinu o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu.

Slika

Foto: System comics

Ovaj više nego interesantan strip koji za tematiku ima dešavanja na Kosovu u Metohiji u vrijeme martovskog pogroma 2004. godine, ali i prije toga,još početkom osamdesetih godina prošlog vjeka, uradili su italijanski autori.

Scenario je napisala Simona Mogavino zajedno sa Nikolom Mirkovićem, a crtež je uradio Đuzepe Kvatroči.

Okosnica priče je sudbina mladića koji se vraća na Kosmet na sahranu ocu baš u vrijeme martovskih dešavanja i pogroma srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini 2004.godine. 

U vozu se upoznaje sa starijim čovjekom koji mu priča svoju sudbinu vezanu za Kosmet.

Igor Marković, glavni urednik "Sistem komiksa" kaže da je svakako dobro da se jedan ovakav strip pojavio ali da je evidentan apsurd da o Kosovu strip rade strani autori umesto srpskih.

-To je velika tema i o tome se može dugo diskutovati. Tačno je da je naš čovjek učestovao u pisanju scenarija, ali opet smo u prilici da nešto što se direktno tiče Srbije i srpskog naroda mi otkupljujemo od stranih izdavača. Puno je u prošlosti bilo primjera da smo od stranih izdavača otkupljivala prava i plaćali prevodice za stripove koje su komplet uradili srpski autori, ali ih je objavio strani izdavač. U svakom slučaju očekujemo da "Dobrodošli na Kosovo" u februaru kada se pojavi u prodaji bude veoma zapaženo izdanje, a mogu da najavim u narednom periodu i strip verziju serije "Južni vetar" što će svakako biti hit na kioscima - kaže za Glas Marković.

Slika

Foto: System comics

Prevodilac stripa "Dobrodošli na Kosovo" Vasilije Krstić za Glas kaže da je ovo ostvarenje koje omogućava da se i na Zapadu sazna istina o dešavanjima na KiM bez upliva propagande i dnevne politike.

- Strip ima jedan uravnotežen pristup Kosovu i konačno se i u svjetu pojavljuje jedno umjetničko ostvarenje koje ne slika sve crno-bjelo. Takođe je važno i što su autori Italijani, dakle neko ko može objektivno da sagleda stvari. Bilo mi je zadovoljstvo da prevodim ovaj strip i mislim da će imati odjeka kako u svjetu tako i kod nas u Srbiji, kaže Krstić.

Slika

Foto: System comics

O  stripu "Dobrodošli na Kosovo" govorilo se i na poznatom francuskom Kanalu 5, a strip je je preporučen kao jedno od izdanja godine.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 5m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    15h 20m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 11m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    19h 38m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    21h 30m
    0