Из ноћних клубова, без конкурса до посла у Влади Српске

10.09.2020. 16:05
1
ИЗВОР: Moja Hercegovina

Тешка економска криза, као и све већи број радника који су остали без посла због пандемије вируса корона, нису зауставили Владу Републике Српске да појача редове у својој већ пренатрпаној администрацији.

Иако је, према званичним подацима из прошле године, у Влади РС, односно њених 16 министарстава, запослено скоро 8.000 људи, извршна власт ентитета закључила је да ни то није довољно, па су посљедњих мјесеци без било каквог конкурса, јавних огласа и транспарентне процедуре „ухљебили“ на десетине нових савјетника и службеника чији су радни задаци потпуно непознати широј јавности.

Оно што је најзанимљивије јесте то да се међу новим запосленим службеницима у Влади РС налазе и поједине младе даме, без икаквог претходног радног искуства у административним пословима, а које су у фотеље савјетница у министарствима „ускочиле“ директно из спортских кладионица и ноћних клубова.

Између осталог, како је незванично потврђено порталу "Моја Херцеговина", у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу, које води министар Златан Клокић, запослена је Зорица Ђуричић, донедавна „домаћица“ и ВИП пратиља у познатом бањалучком клубу „Драма“.

Поред тога што су поједини медији, прије неколико година, Ђуричићеву у својим текстовима наводили као једну од најпопуларнијих домаћих звијезда "Инстаграма", ова дјевојка је, према сазнањима портала "Моја Херцеговина", од претходног радног искуства имала још једино вишегодишњи ангажман у једној спортској кладионици у Бањалуци.

Интересантно, она је недавно деактивирала свој "Инстаграм" налог.

Да бивше раднице „Драме“ изгледа имају посебне „бодове“ приликом запошљавања у Влади Републике Српске показује и примјер Николине Сабљић, још једне звијезде "Инстаграма", такође бивше „домаћице“ у „Драми“ и блиске пријатељице поменуте Зорице Ђуричић.

Сабљићева је, као и њена пријатељица, однедавно такође, без било каквог конкурса или јавног оглашавања, добила посао у Влади РС, односно Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, на чијем челу се налази министар Срђан Рајчевић. Истовремено, Сабљићева рођена сестра запослена је у Служби за заједничке послове Владе РС, којом шефује Ранко Томашевић.

На мјесто савјетника у Министарству енергетике и рударства РС, којим руководи лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић, примљена је Александра Аничић, која је, такође, посао у Влади РС добила без било каквог претходно расписаног конкурса. Аничићева је позната као фитнес тренер и као неко кога прати велики број пратилаца на друштвеним мрежама.

Извршни директор "Transparency International" у БиХ Ивана Корајлић за "Моју Херцеговину" каже да је масовно запошљавање без конкурса у владина министарства и јавна предузећа постала већ уобичајена пракса актуелне власти, посебно у изборним годинама.

- Овдје је уобичајено да пред сваке изборе власт без икаквог конкурса запошљава своје људе. Ту се углавном ради о страначким кадровима, а за већину радних мјеста која се на тај начин додјељују заобилази се прописана процедура. Уосталом, да се ради о проблематичним запослењима показују и ревизорски извјештаји, али се на то нико од надлежних не осврће - каже Корајлићева.

Она додаје и то да се прописана процедура приликом запошљавања „подобних“ кадрова најчешће заобилази тиме што се „одабрани“ стављају на функције савјетника, а за то мјесто, како истиче, према важећем законодавству није потребно расписивање конкурса.

- Приликом таквих запошљавања нема адекватне контроле, због чега постоје бројне злоупотребе. Нажалост, такви случајеви нису ни први ни посљедњи - истиче Корајлићева.

Универзитетски професор и политички аналитичар Славо Кукић за "Моју Херцеговину" каже да не вјерује да ће, док је овакве власти на свим нивоима у БиХ, престати пракса непотизма и страначког запошљавања.

- Не постоји начин да се такав начин запошљавања заустави. Овдје су доминантне парадигме које застрашивањем политичких неистомишљеника, непотизмом и страначким запошљавањем опстају на власти - каже Кукић.

Он истиче да се приликом запошљавања у државним институцијама и јавним предузећима новозапослени кадрови, према његовим ријечима, најчешће морају обавезати да ће на изборима обезбиједити макар десет сигурних гласова за странку која их је запослила.

На тај начин већ 30 година функционишу СДА и ХДЗ-е, а од 2006. године СНСД-е. Посљедице такве политике су катастрофалне. Умјесто најбољих, најстручнијих и најквалификованијих, радна мјеста се додјељују подобним и послушним, а као резултат тога имамо масовни одлазак младих и способних у иностранство и цијела БиХ постаје земља стараца, без било какве перспективе - закључује Кукић.

Савјетница мисица

Велику пажњу јавности средином године изазвао је избор новог министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића (ДНС), прије свега због чињенице да је министар средњу школу похађао пет, а студирао чак 12 година. Међутим, ништа мање буре није изазвао избор Лучићеве савјетнице у наведеном министарству, Марине Шевкушић, будући да наведена, иако по струци дипломирани политиколог, има прилично “танку” радну биографију.

Широј јавности позната је по томе што је својевремено била изабрана за другу пратиљу на избору у БиХ за Мис Планете Земље.

Шевкушићева је, такође, изузетно активна на "Инстаграму", гдје је редовно објављивала своје фотографије, а увидом у њен профил може се сазнати да се наведена дјевојка неколико година бавила моделингом и манекенством, те да је водила Школу за усавршавање “Футура”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hladan tušš 11.09.2020. 23:00
    Izgleda da treba pustiti da svi preuzmu sto im srcu drago. Tako cemo doci do momenta da kad sve padne, pocnu da kradu jedni od drugih. Znajuci koliko su prokleti-oči ce da vade jedni drugima za vrlo kratko vrijeme- Rijesen problem gamadi.
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 35m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 57m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 11m
    3
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    22h 8m
    0