Из средњих школа у политику – Омладина у Српској све више страначки активна

13.08.2019. 11:48
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Више од 60 одсто студената јавних универзитета у Републици Српској политички је активно, док је више од пола њих члан једне од политичких партија.

Показало је ово истраживање студената бањалучког Факултета политичких наука, које је још једном свједочило да све више будућих академаца „своју срећу проналази у политици“.

Иако посљедњих година има све више младих у политичком животу Републике Српске, још увијек је мало оних који су на важним функцијама у страначким и државним структурама.

Они сами као разлоге за улазак у партију наводе разне ствари, од идеала до интереса, али стручњаци кажу да је систем вредности окренут, па се за већину оних који су одлучили да буду дио политичких партија може рећи да су се „помирили са овдашњим трендовима“.

Шука: Иду на факултете као чланови странке

Политички аналитичар Марко Шука каже да је истраживање прилично реално и да треба расправљати о разлозима зашто је то тако и колико је то добро или лоше.

– Велики број младих постаје члан неке партије и у средњим школама, тако да они постају активисти и прије бирачког права. Неки због родитеља, неки због пријатеља, а неки и због путовања које странке организују и тако скупљају ту своју војску омладине – објашњава Шука.

Слика

Додаје да у Републици Српској многи млади на факултете долазе као припадници неких политичких групација.

– Дакле, или одлазе или се прилагођавају времену у коме живе. Свјесни да је без тога тешко доћи до запослења, а на крају крајева ту је и порука бившег предсједника Српске који је јасно рекао да можете бити најбољи али да тешко можете успјети ако нисте у систему власти. Какву поруку то може да пошаље некоме ко има 15 или 16 година – упитао је Шука.

Каже да је проблем што млади у свему наступају доста политички, те да о политици разговарају и њоме се баве сви – љекари, стоматолози, студенти техничких наука, као и многи други.

Међународни дан младих

Иако су млади све више политички активни, јуче, на Међународни дан младих, нису се могле ни видјети ни чути неке веће акција или догађаји.

Док је у земљама Европе 12. август посвећен трансформацији образовања и новим технологијама, код нас су тек ријетке политичке партије организовале симболичне акције, како би дио овог дана посветили онима којима је намијењен.

Издаја локалног главешине

Шука објашњава да оваква ситуација није само у Републици Српској, него у цијелој БиХ, као и у Србији, Црној Гори, па чак и Хрватској.

– Млади су потпуно таборовани. Код нас постоји подјела међу омладином на оне који су на једној, и оне који су на другој страни. Они су толико подијељени да не иду на иста мјеста и не друже се. Пријатељства са супротним табором се сматрају издајом тамо неког главешине или локалног господара какви су начелници и градоначелници – рекао је Шука.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца и млади људи жртве менталних болести Дјеца и млади људи жртве менталних болести
Дневно на мобилни стиже 237 порука Дневно на мобилни стиже 237 порука
Младима у Српској станови прескупи па граде куће Младима у Српској станови прескупи па граде куће
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    4h 38m
    0
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    19h 32m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    5h 31m
    2
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 54m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    4h 55m
    2