Изабрани најљепши рукописи ћириличног писма

24.05.2023. 21:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Ленка Печеница Ковачевић из Власенице и ученица Основне школе /ОШ/ "Десанка Максимовић" Станари Лара Максимовић освојиле су прво мјесто на конкурсу за избор најљепшег ћириличног писма који је расписао Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Дервента.

Ковачевићева је побиједила у категорији грађанства, друго мјесто освојила је Бранкица Кузмановић из Дервенте, а треће Бошко Гајић из Дервенте, саопштено је данас из "Просвјете".

У категорији ученика, друго мјесто освојила је Христина Асентић из ОШ "19. април" Дервента, а треће Андреа Голубовић из Основне школе "Јован Дучић" Касиндо из Источне Илиџе.

Похваљени су радови Нађе Ковачевић и Софије Ковачевић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" из Власенице, Николе Чоњића из ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски" Хан Пијесак, Ане Петковић из ОШ "Никола Тесла" Дервента, те Давида Субића, Катарине Дувњак, Далиборке Радошевић и Теодоре Јевтић из ОШ "19. април" Дервента.

Међу похваљеним је рад Марије Стевановић и Дуње Ћелић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" Добој и Младенке Радовановић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" Костајница.

На конкурс је стигло 140 радова из цијеле Републике Српске, а централна свечаност уручивања награда биће одржана у уторак, 30. маја, у просторијама Народне библиотеке "Бранко Радичевић".

Из "Просвјете" додају да је комисија обавила избор најљепшег ћириличног писма на празник Светих Ћирила и Методија, и да ће гост завршне свечаности када ће бити уручене награде бити професор Душко Певуља који ће говорити о теми "Љепота и значај српског ћириличног писма".

Комисија за избор радила је у саставу професор српског језика Далиборка Малешевић, професор ликовне културе Вујадин Малешевић, књижевник Милорад Ђурђевић и протојереј-ставрофор Далибор Ђекић.   

Коментари 0
Повезане вијести
Српска дјеца у Гламочу ни ове школске године не уче српски језик Српска дјеца у Гламочу ни ове школске године не уче српски језик
Враћена ћирилична табла на зграду Уставног суда Црне Горе Враћена ћирилична табла на зграду Уставног суда Црне Горе
Како спријечити лош вокабулар у српском језику? Како спријечити лош вокабулар у српском језику?
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  12h 44m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  14h 17m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  15h 24m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  10h 21m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  10h 52m
  0