Изабрани најљепши рукописи ћириличног писма

24.05.2023. 21:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Ленка Печеница Ковачевић из Власенице и ученица Основне школе /ОШ/ "Десанка Максимовић" Станари Лара Максимовић освојиле су прво мјесто на конкурсу за избор најљепшег ћириличног писма који је расписао Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Дервента.

Ковачевићева је побиједила у категорији грађанства, друго мјесто освојила је Бранкица Кузмановић из Дервенте, а треће Бошко Гајић из Дервенте, саопштено је данас из "Просвјете".

У категорији ученика, друго мјесто освојила је Христина Асентић из ОШ "19. април" Дервента, а треће Андреа Голубовић из Основне школе "Јован Дучић" Касиндо из Источне Илиџе.

Похваљени су радови Нађе Ковачевић и Софије Ковачевић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" из Власенице, Николе Чоњића из ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски" Хан Пијесак, Ане Петковић из ОШ "Никола Тесла" Дервента, те Давида Субића, Катарине Дувњак, Далиборке Радошевић и Теодоре Јевтић из ОШ "19. април" Дервента.

Међу похваљеним је рад Марије Стевановић и Дуње Ћелић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" Добој и Младенке Радовановић из ОШ "Вук Стефановић Караџић" Костајница.

На конкурс је стигло 140 радова из цијеле Републике Српске, а централна свечаност уручивања награда биће одржана у уторак, 30. маја, у просторијама Народне библиотеке "Бранко Радичевић".

Из "Просвјете" додају да је комисија обавила избор најљепшег ћириличног писма на празник Светих Ћирила и Методија, и да ће гост завршне свечаности када ће бити уручене награде бити професор Душко Певуља који ће говорити о теми "Љепота и значај српског ћириличног писма".

Комисија за избор радила је у саставу професор српског језика Далиборка Малешевић, професор ликовне културе Вујадин Малешевић, књижевник Милорад Ђурђевић и протојереј-ставрофор Далибор Ђекић.   

Коментари 0
Повезане вијести
Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе
Насиље над српским језиком и народом Насиље над српским језиком и народом
Својатање језика: Све написано на српском Универзитет Црне Горе приписаће својој баштини Својатање језика: Све написано на српском Универзитет Црне Горе приписаће својој баштини
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 24m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 46m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 56m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 23m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 58m
  0