Избор средње школе и факултета – из угла матураната у Источном Сарајеву (ФОТО)

17.05.2023. 12:46
2
ИЗВОР: katera.news

Пред свршеним основцима и средњошколцима у Источном Сарајеву велика је одлука - коју школу, смјер и факултет одабрати.

Завршетак основног и средњошколског образовања пред ђаке, али и њихове родитеље ставља нове дилеме, јер је потребно бити мудар и одабрати занимање са којим ће се најлакше стићи до запослења.

Понекад то није једноставан избор.

Ђаци су, када дође до одабира школе и високошколске установе за наставак школовања, често неодлучни, понекад без визије о својој будућности и немогућности да препознају своје афинитете, способности и капацитете. 

Неки основци не желе да се растану од другова из одјељења, па одлучују да упишу ону школу коју бирају њихови и њихови другови. Понеки средњошколци, пак, одлучују да не наставе школовање јер желе да почну да раде након завршетка средње школе.

О својим размишљањима, недоумицама и одлукама за портал "Катера"су говорили ученици Основних школа „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе и „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, као и матуранти Средње школе „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву.

Слика

Милица Капетина, ученица деветог три разреда у ОШ „Петар Петровић Његовић“, рекла је да је тешко донијела одлуку о избору школе за наставак образовања, али да је одлука „пала“ на Смјер гимназије у Средњошколском центру „Источна Илиџа“.

Сматрам да је гиманазија добар наставак мог основног образовања и вјерујем да ћу стећи много знања које ће ми омогућити, када дође вријеме за то, лакши избор факултета – рекла је Капетина за наш портал.

Марко Каришик је, као и Милица, за наставак школовања одабрао гимназију иако, додаје, постоји још једна опција.

- Допада ми се и Смјер за техничара рачунарства и програмирања. Имам још времена да донесем коначну одлуку – рекао је Каришик.

Миличин друг из одјељења Марко Иветић истичи да се он није двоумио, те да је лако донио одлуку о упису средње школе.

Према његовим ријечима, уписаће Смјер за техничара рачунарства и програмирања у Средњој школи „28. јуни“.

- Волим програмирање, а овај смјер је најбоља опција јер ћу стећи знање које ће ми омогућити да се, у будућности, бавим овим послом – рекао је Иветић.

Ученица деветог два разреда Николина Радовић рекла је да гаји љубав према математици и информатици, па је, сходно томе, одлучила да упише смјер за информационе технологије у Средњој школи „28. јуни“.

- Имам стечене радне навике које ћу примјењивати и у средњој школи и вјерујем да ћу све успјешно савладати – истакла је наша саговорница.

Слика

Избор нашег саговорника из Основне школе „Свети Сава“ Андреја Попића је Смјер за техничара рачунарства и програмирања у Средњој школи „28. јуни“.

Према његовим ријечима, могућности запошљавања су веома велике, јер, практично, рачунари се користе свуда.

Ученица деветог три разреда Анђела Мандић рекла је да се двоуми између Смјера за фармацеутског техничара и Гимназије – друштвено-језичког смјера у СШЦ „Источна Илиџа“.

- Гајим страст према учењу језика тако да благу предност дајем гимназији – рекла је она, додајући да се уз добру оранизацију и изграђене радне навике све може постићи.

Андреја Цупаћ је у једно сигурна - гиманзија пружа одлично опште знање.

- Мој избор ће бити гимназија, општи смјер или друштвено-језички. Од старијих другара, који иду у гимназију, сам чула да је тешко, тако да имам велика очекивања. Сматрам да све зависи од појединца и да само треба да учим – рекла је она.

Слика

Матурант Средње школе „28. јуни“ Дејаном Војиновић, која се образује за занимање туристичког техничара, рекла је да је њен избор за наставак школовања Економски факултет у Сарајеву, Одсјек за менанџмент и маркетинг, јер је уско повезано са струком  за коју се већ школује.

- Желим да завршим факултет и обезбиједим себи бољу будућност. Стога ћу бити упорна, учити, настојати бити најбоља и сигурна сам да ће то бити рецепт за успјех – истиче она.

Марија Крстић, Дејанина другарица из одјељења, навела је да ће уписати Одсјек за психологију на Филозофском факултету у Палама.

Одувијек сам вољела да разговарам са људима, да их ослушкујем, понудим савјет или помоћ. Емптична сам, волим да радим са људима и мислим да је овај факултет најбољи избор за мене – рекла је она.

Како истиче, има најбоља очекивања, иако не жели да поставља високе циљеве да се не би разочарала ако их не постигне.

Слика

Наша саговорница Николета Лаловић је оцијенила да је током четворогодишњег школовања стекла много знања из струке, али и других области, те да ће њен избор бити Правни факултет у Сарајеву.

- Мислим да је то најбоља могућа одлука и потрудићу се да испуним своје циљеве. Идем постепено, циљ по циљ  – рекла је Николета.

Милош Новаковић, који се образује за техничара информационих технологија, рекао је да жели да упише веб или графички дизајин на државном факултету у Новом Саду.

- Нови Сад је мој избор јер у ближој околини немам факултет на којем бих могао студирати нешто од то двоје. Постоји бојазан да не „упаднем“ на факултете које желим, али у том случају уписаћу неке курсеве који су везани за веб или графички дизајин, а на којима ћу проширити и надоградити своје знање – изјавио је Новаковић.

Да нема намјеру да упише факултет, потврдио је Марко Мастиловић који истиче да ће уписати једногодишњу ИТ академију у Пофалићима у Сарајеву.

Са породицом сам разговарао и закључили смо да је за мене најбоља опција ова академија. Из разговора са старијим познаницима сам сазнао да ако желим да се бавим искључиво ИТ-јем, Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву није најбољи избор – навео је Мастиловић.

Теодора Марковић након завршетка средњошколског образовања планира уписати Електоротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Она се образује за техничара информационих технологија, а како истиче, на факултету ће добити потребна знања која ће стећи од квалитетног наставног кадра, али и кроз различите активности и програме за размјене студената.

Према њеним ријечима, нада се брзом запослењу по завршетку студија.

Мјеста има, ускоро уписи у нову школску годину

Да мјеста има за све који буду жељели да се упишу у средње школе поручују и у Министарству просвјете и културе Републике Српске, истичући да је у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2023/2024. планиран упис 10.109 ученика, док девети разред у школској 2022/2023. години завршава 9.754 ученика.

Мјеста има, поручују и са Универзитета у Источном Сарајеву, напомињући да је пријемни испит за упис на први циклус студија на свим факултетима/академијама овог универзитета 26. и 27. јуна.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nada 01.06.2023. 12:57
    Sve su ovo nasa dobra i divna djeca.
  • Generic placeholder image
    pelikan 18.05.2023. 10:07
    djeco draga samo ucite strani jezik i pasoš u ruke... vi ste mladi i dok skontate gdje ste tada ce biti kasno
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 0m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 56m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 41m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 40m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 52m
    0