Izbor srednje škole i fakulteta – iz ugla maturanata u Istočnom Sarajevu (FOTO)

17.05.2023. 12:46
2
IZVOR: katera.news

Pred svršenim osnovcima i srednjoškolcima u Istočnom Sarajevu velika je odluka - koju školu, smjer i fakultet odabrati.

Završetak osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja pred đake, ali i njihove roditelje stavlja nove dileme, jer je potrebno biti mudar i odabrati zanimanje sa kojim će se najlakše stići do zaposlenja.

Ponekad to nije jednostavan izbor.

Đaci su, kada dođe do odabira škole i visokoškolske ustanove za nastavak školovanja, često neodlučni, ponekad bez vizije o svojoj budućnosti i nemogućnosti da prepoznaju svoje afinitete, sposobnosti i kapacitete. 

Neki osnovci ne žele da se rastanu od drugova iz odjeljenja, pa odlučuju da upišu onu školu koju biraju njihovi i njihovi drugovi. Poneki srednjoškolci, pak, odlučuju da ne nastave školovanje jer žele da počnu da rade nakon završetka srednje škole.

O svojim razmišljanjima, nedoumicama i odlukama za portal "Katera"su govorili učenici Osnovnih škola „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže i „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, kao i maturanti Srednje škole „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Slika

Milica Kapetina, učenica devetog tri razreda u OŠ „Petar Petrović Njegović“, rekla je da je teško donijela odluku o izboru škole za nastavak obrazovanja, ali da je odluka „pala“ na Smjer gimnazije u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“.

Smatram da je gimanazija dobar nastavak mog osnovnog obrazovanja i vjerujem da ću steći mnogo znanja koje će mi omogućiti, kada dođe vrijeme za to, lakši izbor fakulteta – rekla je Kapetina za naš portal.

Marko Karišik je, kao i Milica, za nastavak školovanja odabrao gimnaziju iako, dodaje, postoji još jedna opcija.

- Dopada mi se i Smjer za tehničara računarstva i programiranja. Imam još vremena da donesem konačnu odluku – rekao je Karišik.

Miličin drug iz odjeljenja Marko Ivetić ističi da se on nije dvoumio, te da je lako donio odluku o upisu srednje škole.

Prema njegovim riječima, upisaće Smjer za tehničara računarstva i programiranja u Srednjoj školi „28. juni“.

- Volim programiranje, a ovaj smjer je najbolja opcija jer ću steći znanje koje će mi omogućiti da se, u budućnosti, bavim ovim poslom – rekao je Ivetić.

Učenica devetog dva razreda Nikolina Radović rekla je da gaji ljubav prema matematici i informatici, pa je, shodno tome, odlučila da upiše smjer za informacione tehnologije u Srednjoj školi „28. juni“.

- Imam stečene radne navike koje ću primjenjivati i u srednjoj školi i vjerujem da ću sve uspješno savladati – istakla je naša sagovornica.

Slika

Izbor našeg sagovornika iz Osnovne škole „Sveti Sava“ Andreja Popića je Smjer za tehničara računarstva i programiranja u Srednjoj školi „28. juni“.

Prema njegovim riječima, mogućnosti zapošljavanja su veoma velike, jer, praktično, računari se koriste svuda.

Učenica devetog tri razreda Anđela Mandić rekla je da se dvoumi između Smjera za farmaceutskog tehničara i Gimnazije – društveno-jezičkog smjera u SŠC „Istočna Ilidža“.

- Gajim strast prema učenju jezika tako da blagu prednost dajem gimnaziji – rekla je ona, dodajući da se uz dobru oranizaciju i izgrađene radne navike sve može postići.

Andreja Cupać je u jedno sigurna - gimanzija pruža odlično opšte znanje.

- Moj izbor će biti gimnazija, opšti smjer ili društveno-jezički. Od starijih drugara, koji idu u gimnaziju, sam čula da je teško, tako da imam velika očekivanja. Smatram da sve zavisi od pojedinca i da samo treba da učim – rekla je ona.

Slika

Maturant Srednje škole „28. juni“ Dejanom Vojinović, koja se obrazuje za zanimanje turističkog tehničara, rekla je da je njen izbor za nastavak školovanja Ekonomski fakultet u Sarajevu, Odsjek za menandžment i marketing, jer je usko povezano sa strukom  za koju se već školuje.

- Želim da završim fakultet i obezbijedim sebi bolju budućnost. Stoga ću biti uporna, učiti, nastojati biti najbolja i sigurna sam da će to biti recept za uspjeh – ističe ona.

Marija Krstić, Dejanina drugarica iz odjeljenja, navela je da će upisati Odsjek za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Palama.

Oduvijek sam voljela da razgovaram sa ljudima, da ih osluškujem, ponudim savjet ili pomoć. Emptična sam, volim da radim sa ljudima i mislim da je ovaj fakultet najbolji izbor za mene – rekla je ona.

Kako ističe, ima najbolja očekivanja, iako ne želi da postavlja visoke ciljeve da se ne bi razočarala ako ih ne postigne.

Slika

Naša sagovornica Nikoleta Lalović je ocijenila da je tokom četvorogodišnjeg školovanja stekla mnogo znanja iz struke, ali i drugih oblasti, te da će njen izbor biti Pravni fakultet u Sarajevu.

- Mislim da je to najbolja moguća odluka i potrudiću se da ispunim svoje ciljeve. Idem postepeno, cilj po cilj  – rekla je Nikoleta.

Miloš Novaković, koji se obrazuje za tehničara informacionih tehnologija, rekao je da želi da upiše veb ili grafički dizajin na državnom fakultetu u Novom Sadu.

- Novi Sad je moj izbor jer u bližoj okolini nemam fakultet na kojem bih mogao studirati nešto od to dvoje. Postoji bojazan da ne „upadnem“ na fakultete koje želim, ali u tom slučaju upisaću neke kurseve koji su vezani za veb ili grafički dizajin, a na kojima ću proširiti i nadograditi svoje znanje – izjavio je Novaković.

Da nema namjeru da upiše fakultet, potvrdio je Marko Mastilović koji ističe da će upisati jednogodišnju IT akademiju u Pofalićima u Sarajevu.

Sa porodicom sam razgovarao i zaključili smo da je za mene najbolja opcija ova akademija. Iz razgovora sa starijim poznanicima sam saznao da ako želim da se bavim isključivo IT-jem, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu nije najbolji izbor – naveo je Mastilović.

Teodora Marković nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja planira upisati Elektorotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ona se obrazuje za tehničara informacionih tehnologija, a kako ističe, na fakultetu će dobiti potrebna znanja koja će steći od kvalitetnog nastavnog kadra, ali i kroz različite aktivnosti i programe za razmjene studenata.

Prema njenim riječima, nada se brzom zaposlenju po završetku studija.

Mjesta ima, uskoro upisi u novu školsku godinu

Da mjesta ima za sve koji budu željeli da se upišu u srednje škole poručuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, ističući da je u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2023/2024. planiran upis 10.109 učenika, dok deveti razred u školskoj 2022/2023. godini završava 9.754 učenika.

Mjesta ima, poručuju i sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, napominjući da je prijemni ispit za upis na prvi ciklus studija na svim fakultetima/akademijama ovog univerziteta 26. i 27. juna.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nada 01.06.2023. 12:57
    Sve su ovo nasa dobra i divna djeca.
  • Generic placeholder image
    pelikan 18.05.2023. 10:07
    djeco draga samo ucite strani jezik i pasoš u ruke... vi ste mladi i dok skontate gdje ste tada ce biti kasno
Povezane vijesti
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Najčitanije
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    23h 31m
    1
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    19h 26m
    6
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    4h 7m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    1h 27m
    0
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    15h 56m
    0