Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“ у Културном центру Источно Ново Сарајево

08.11.2021. 13:26
0
ИЗВОР: Катера

Матична библиотека Источно Сарајево организује изложбу „Толстој и Достојевски у српској култури“ аутора Наташе Булатовић.

Изложба ће бити отворена у сриједу, 10. новембра у 18.00 часова у Галерији Културног центра Источно Ново Сарајево, а на отварању ће учествовати студенти и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Библиотека града Београда, као једна од водећих институција културе, креирала је дводјелну изложбу “Толстој и Достојевски у српској култури” поводом манифестације Дани српске културе у Русији 2011. године, коју су организовали Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Руске Федерације.

Повод за реализовање ове изложбе била је потреба да се пружи српски допринос у свјетском обиљежавању стогодишњице смрти Лава Николајевича  Толстоја и два велика јубилеја, 190 година од рођења и 130 година од смрти Фјодора Михајловича Достојевског.

Ове, 2021. године обиљежава се широм свијета 200. годишњица од рођења Фјодора Михајловича Достојевског.

Изложбу "Толстој и Достојевски у српској култури” сачињава 15 плаката везаних за Достојевског и 15 плаката о Толстоју, на руском и српском језику.

Булатовић је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећих руских писаца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просвјетну дјелатност Срба везану за ову двојицу великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. вијека.

Ова изложба поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између ових писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у Српско-турском рату, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу, извођење лозе свих Толстојевих потомака који су емигрирали у Србију. Толстојеву плакету почасног члана Српске академије наука и уметности и њихову приватну преписку и дружење са појединим Србимa (Толстојеву преписку са Анђом Петровић, сестром Надежде и Растка Петровића и сл.)

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 6m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 2m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 31m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 59m
    0