Изложба ТВ костима и реквизита оживјела Немањићку прошлост

30.10.2019. 09:19
0
ИЗВОР: Srna

У галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба "Немањићи - рађање краљевине", коју је приредила Радио Телевизија Србије /РТС/ од умјетничких реквизита и костима кориштених у истоименој телевизијској серији о овој средњовјековној српској династији.

Фочаци ће до краја новембра, до када ће трајати изложба, моћи да осјете дух времена у којем су живјели њихови преци, с обзиром на то да су Фоча и Горње Подриње били у саставу српске државе Немањића од почетка до краја њихове владавине, све до пропасти Душановог царства 1373. године, када је ту област Босни припојио краљ Твртко Котроманић.

Слика

Владарске и владичанске одежде, круне, жезла, војнички оклопи од коже и метала, заставе за двоглавим орловима, лукови и стријеле, мачеви, копља, сјекире и друго оружје, као и сценографија српског покућства вјерне су умјетничке реплике, урађене уз подршку историчара и као резултат великог истраживачког рада.

На одјећи и ратним униформама доминира симбол двоглавог орла, а посебно је занимљив кожни оклоп са свиленом подсукњом и металним нараменицама. Оклоп је урађен тако да кожне коцкице чине орлово перје.

Аутор поставке и одговорни уредник Галерије РТС-а Петар Ђиновић истиче да су костими и добар дио реквизита, посебно мачеви, врхунска умјетничка дјела рађена на истовјетан начин као и у средњем вијеку.

-Реквизитер који је правио мачеве пронашао је у историјским списима како се вадила и топила руда, како су се правиле легуре и ковао мач. Он је тај поступак гледао да примени у потпуности. Костимограф ми је рекао да је посматрао икону Светог Саве и тако је направио костим који је прилагодио глумцу, а доста је и маштао, али са основама историјске грађе која му је била доступна- појашњава Ђиновић.

Он је додао да је истражујући то вријеме схватио да је суштина тадашњег друштва била морална породица и да је морал био примаран.

-Породица је била здрава и зато је то друштво и напредовало, па се држава развијала и ширила- навео је Ђиновић.

Кустос историчар у Музеју Старе Херцеговине Данко Михајловић рекао је да изложба на умјетнички начин приближава златна времена српске историје.

-Осим материјалних, површних ствари, изложба има дубљу поруку, посебно за нашу млађу публику. Поставка ће се у нашем музеју моћи погледати до 28. новембра када иде у даљи обилазак Српске- рекао је Михајловић.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    15h 42m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    15h 47m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    16h 39m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    16h 53m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    10h 15m
    0