Изложбом слика „40 рок фаца“ Славише Вреће почеле „Ђурђевданске свечаности“ у Источној Илиџи

28.04.2023. 19:32
0
ИЗВОР: katera.news

„Ђурђевданске свечаности“, манифестација коју, поводом обиљежавања крсне славе –Ђурђевдана, организује Општина Источна Илиџа данас је свечано почела изложбом слика „40 рок фаца“ Славише Вреће.

Слике рок великана са нашег подручја, рађених техником црни туш на папиру, представљене су грађанима Источног Сарајева на Шеталишту „Др Миодраг Лазић“.

Како наводи самостални умјетник Славиша Врећо, публици су представљене слике лидера рекенрол група са подручја бивше Југославије од времена Даворина Поповића па до данашњег модернијег рокенрола.

Врећо је објаснио да изложба слика представља ретроспективу једног времена оличена ликовним дјелима, као и да се може посматрати са два аспекта.

- Може да се посматра са два аспекта – ликовног и аспекта рокенрол сцене. Када говоримо о ликовном аспекту, то је јединствена техника црног туша на  папиру. Ријеч је о техници која међу сликарима, ауторским и самоуким, није довољно афирмисана и заступљена. Што се тиче другог аспекта, представља омаж једном времену у којем су генерације одрастале, стасавале, одупирале се неукусу и нису се предавале – рекао је он.

Врећо је додао да му је велика част и задовољство својом изложбом отворитити „Ђурђевданске свечаности“, манифестацију која се завршава великим концертом „Рибље чобре“ на Шеталишту „Др Миодраг Лазић“ 11- маја у 20.00 часова. Како додаје, од дјетињства воли рокенрол музику, а одавно је маштао о прилици која му се данас указала.

- Изложба је настајала отприлике четири године, али двије године у континуитету. Техника је веома захтјевна, јер ако погријешите, црни туш не можете обрисати, него морате све испочетка – навео је Врећо.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ова општина ове године Ђурђевдан дочекује као локална заједница која има чиме да се похвали.

- У периоду који је испред нас можемо очекивати још много пројеката и много добрих ствари који ће допринијети да животни стандард општине Источна Илиџа и свих њених становника, захваљујући одређеним пројектима и улагањима у инфраструктуру, прије свега у развој пословних зона, буде много већи – навео је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Како каже, циљ је да Сарајевско-романијска регија, али и позитивне миграције које се дешавају у Републици Српској, буду усмјерене ка овој општини и њеним становницима.

- Нама је важно да општина Источна Илиџа, из године у годину, биљежи све већи број становника. Да би то било реално, потребно је обезбиједити сву потребну инфраструктуру, као и адекватно запослење за људе који дођу. То је оно што је било и што ће остати у фокусу свих наших активности – рекао је он.

Божовић је подсјетио и на низ активности које је администрација ове локалне заједнице провела од почетка ове године.

- „Дана Жарка Видовића“ недавно су завршени спектакуларном књижевном вечери нашег академика Матије Бећковића. Прије тога, имали смо Бизнис форум, те избор спортиста године. Ако наставимо у овом ритму до краја године, сасвим сам сигуран да ће на Источној Илиџи сви њени становници имати довољно садржаја да уживају у њима – закључио је он.

Он је, говорећи о изложби слика којим је манифестација отворена, рекао да је ријеч о бендовима и личностима који су обиљежили један временски период, те да је ријеч о изложби коју вриједи видјети.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Источна Илиџа, која је и један од организатора манифестације, Божидар Новаковић рекао је да се изложба дуго чекала, јер су, како наводи, ступили у контакт са Врећом прије двије године.

- Нашли смо прави тренутак да овог аутора представимо публици у Источном Сарајеву – навео је Новаковић.

Новаковић је подсјетио да ће сутра од 18.00 часова на поменутом шеталишту, бити организован фолклорни фестивал на којем ће учествовати Културно-умјетничко друштво „Братство“ из Војковића, Културно-умјетничко друштво „Бошко Вујадин“ из Касиндола, те друштва из Србије и Румуније.

Коментари 0
Повезане вијести
Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 40m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 59m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 26m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 47m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 51m
    0