Izložbom slika „40 rok faca“ Slaviše Vreće počele „Đurđevdanske svečanosti“ u Istočnoj Ilidži

28.04.2023. 19:32
0
IZVOR: katera.news

„Đurđevdanske svečanosti“, manifestacija koju, povodom obilježavanja krsne slave –Đurđevdana, organizuje Opština Istočna Ilidža danas je svečano počela izložbom slika „40 rok faca“ Slaviše Vreće.

Slike rok velikana sa našeg područja, rađenih tehnikom crni tuš na papiru, predstavljene su građanima Istočnog Sarajeva na Šetalištu „Dr Miodrag Lazić“.

Kako navodi samostalni umjetnik Slaviša Vrećo, publici su predstavljene slike lidera rekenrol grupa sa područja bivše Jugoslavije od vremena Davorina Popovića pa do današnjeg modernijeg rokenrola.

Vrećo je objasnio da izložba slika predstavlja retrospektivu jednog vremena oličena likovnim djelima, kao i da se može posmatrati sa dva aspekta.

- Može da se posmatra sa dva aspekta – likovnog i aspekta rokenrol scene. Kada govorimo o likovnom aspektu, to je jedinstvena tehnika crnog tuša na  papiru. Riječ je o tehnici koja među slikarima, autorskim i samoukim, nije dovoljno afirmisana i zastupljena. Što se tiče drugog aspekta, predstavlja omaž jednom vremenu u kojem su generacije odrastale, stasavale, odupirale se neukusu i nisu se predavale – rekao je on.

Vrećo je dodao da mu je velika čast i zadovoljstvo svojom izložbom otvorititi „Đurđevdanske svečanosti“, manifestaciju koja se završava velikim koncertom „Riblje čobre“ na Šetalištu „Dr Miodrag Lazić“ 11- maja u 20.00 časova. Kako dodaje, od djetinjstva voli rokenrol muziku, a odavno je maštao o prilici koja mu se danas ukazala.

- Izložba je nastajala otprilike četiri godine, ali dvije godine u kontinuitetu. Tehnika je veoma zahtjevna, jer ako pogriješite, crni tuš ne možete obrisati, nego morate sve ispočetka – naveo je Vrećo.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da ova opština ove godine Đurđevdan dočekuje kao lokalna zajednica koja ima čime da se pohvali.

- U periodu koji je ispred nas možemo očekivati još mnogo projekata i mnogo dobrih stvari koji će doprinijeti da životni standard opštine Istočna Ilidža i svih njenih stanovnika, zahvaljujući određenim projektima i ulaganjima u infrastrukturu, prije svega u razvoj poslovnih zona, bude mnogo veći – naveo je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Kako kaže, cilj je da Sarajevsko-romanijska regija, ali i pozitivne migracije koje se dešavaju u Republici Srpskoj, budu usmjerene ka ovoj opštini i njenim stanovnicima.

- Nama je važno da opština Istočna Ilidža, iz godine u godinu, bilježi sve veći broj stanovnika. Da bi to bilo realno, potrebno je obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu, kao i adekvatno zaposlenje za ljude koji dođu. To je ono što je bilo i što će ostati u fokusu svih naših aktivnosti – rekao je on.

Božović je podsjetio i na niz aktivnosti koje je administracija ove lokalne zajednice provela od početka ove godine.

- „Dana Žarka Vidovića“ nedavno su završeni spektakularnom književnom večeri našeg akademika Matije Bećkovića. Prije toga, imali smo Biznis forum, te izbor sportista godine. Ako nastavimo u ovom ritmu do kraja godine, sasvim sam siguran da će na Istočnoj Ilidži svi njeni stanovnici imati dovoljno sadržaja da uživaju u njima – zaključio je on.

On je, govoreći o izložbi slika kojim je manifestacija otvorena, rekao da je riječ o bendovima i ličnostima koji su obilježili jedan vremenski period, te da je riječ o izložbi koju vrijedi vidjeti.

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, koja je i jedan od organizatora manifestacije, Božidar Novaković rekao je da se izložba dugo čekala, jer su, kako navodi, stupili u kontakt sa Vrećom prije dvije godine.

- Našli smo pravi trenutak da ovog autora predstavimo publici u Istočnom Sarajevu – naveo je Novaković.

Novaković je podsjetio da će sutra od 18.00 časova na pomenutom šetalištu, biti organizovan folklorni festival na kojem će učestvovati Kulturno-umjetničko društvo „Bratstvo“ iz Vojkovića, Kulturno-umjetničko društvo „Boško Vujadin“ iz Kasindola, te društva iz Srbije i Rumunije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“ Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    12h 49m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    2h 31m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    12h 55m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    12h 53m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    11h 44m
    0