Изнајмљивачи приватног смјештаја у Српској скривају стварни промет

04.01.2022. 08:32
1
ИЗВОР: Глас Српске

У Српској се за празнике тражи кревет више, али да не пријављују сви госте, чиме подржавају сиву економију и на тај начин оштећују републички буџет, упозоравају из туристичких организација.

Најтеже је, тврде упућени, пратити број гостију у приватним апартманима, собама и викендицама, јер власници избјегавају да их пријаве.

У Туристичкој организације РС (ТОРС) су за “Глас” казали да немају могућност да прате да ли се пријављују сви гости у смјештајним капацитетима.

- Нажалост, Републички завод за статистику не добија извјештаје о броју ноћења из свих општина у Српској, као ни од одређеног броја нерегистрованих објеката, што нам управо онемогућава да сазнамо стварно стање о броју долазака туриста - казали су у ТОРС-у.

Како су појаснили, они располажу подацима о мјесечним уплатама боравишне таксе по регистрованим објектима који се баве пружањем смјештаја.

- Када те податке упоредимо са статистичким подацима, долази до неслагања у броју остварених ноћења и то нам даје за право да вјерујемо да ипак постоји одређени број лица која не пријављују све госте - казали су у ТОРС-у истичући да те чињенице потврђују присуство сиве економије у сектору туризма, али да, нажалост, нису у могућности да утврде у којем обиму је она присутна. Додали су да настоје да у што већој мјери сузбију присутну сиву економију, али и да уз помоћ надлежних пронађу нове начине како да ријеше те проблеме.

Стручна сарадница за односе са јавношћу у Туристичкој организацији Бањалука Бранка Бранковић казала је за “Глас Српске” да се, након тешких мјесеци за туризам усљед пандемије, враћају страни туристи који у највећем граду у Српској проводе празнике.

- Међутим, нажалост, не знамо тачан број посјетилаца, јер то зависи од добре воље оних који изнајмљују објекте. Све то би било спријечено увезивањем у систем свих надлежних органа, туристичких организација, инспекције, Пореске управе, статистике, АПИФ-а и других инстанци - казала је Бранковићева додавши да је, осим што Бањалука и остале локалне заједнице остају без боравишне таксе, закинут и републички буџет.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове, у протеклом периоду су на основу реклама и огласа о издавању стана на дан провјерили 146 субјеката, од којих ниједан није био регистрован.

- Тржишна инспекција је у протеклом периоду контролисала 146 субјеката, од којих је након провјера 105 регистровало дјелатност, док је 41 одустао од изнајмљивања и њима су изречене мјере забране обављања те дјелатности - појаснили су у Инспекторату РС истичући да циљ инспекције није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, те да ће до краја јануара бити појачане контроле због велике заинтересованости страних и домаћих гостију у већим градовима и на Јахорини.

Легализација

Како су нагласили у Инспекторату РС, ипак је примјетно повећање броја регистрованих субјеката јер грађани најчешће не чекају долазак инспектора, већ самостално покрену процедуру легализације.

- Надлежним туристичким организацијама се обраћа све већи број грађана који желе да легализују свој рад, а на основу података из АПИФ-а, откако су појачане контроле регистровано је више од 400 субјеката - истакли су у Инспекторату.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    pale 04.01.2022. 11:48
    Pa oni koji iznajmljuju nisu džabe dobili objekte i prostore niti im ih je neko opremio pa da trče da prijave da bi nekome uplaćivali pa da taj neko trpa višak radnika na budžet. Pa narod sve vidi nije budala. I kad se iznajmljuje to je čekanje kad će se ko pojaviti, a gdje je održavanje ... Kad se napravi država i bude od poreza ulagalo u privredu i bude se volila svoja zemlja onda će narod sam da plaća poreze i da prijavljuje. Sad kad se vidi šta se iz budžeta finansira i uglavnom za pokriće pred izbore
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    16h 1m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    5h 57m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    17h 48m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    13h 28m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    16h 48m
    0