Израел званично признао Косово, Приштина отвара амбасаду у Јерусалиму

01.02.2021. 18:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Израел и самопроглашено Косово данас су званично успоставили дипломатске односе - Приштина је признала Јерусалим као главни град јеврејске државе, а у замјену за позиционирање своје мисије у Јерусалиму, тзв. Косово је добило признање од Израела.

Због ограничења изазваних корона вирусом, функционери су посебно потписали заједничке декларације у Јерусалиму и Приштини.

Израелски министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је да је церемонија означила "први пут у историји успостављање дипломатских односа путем Зума".

Додао је да је одобрио "формални захтјев Косова за отварање амбасаде у Јерусалиму".

Косовски министар спољних послова, Мелиза Харадинај-Стубла, захвалила је Израелу што је признао независност придруживши се великом дијелу западног свијета. Кина, Русија и пет чланица Европске уније још нису признале Косово.

- Косово је јако дуго чекало да успостави дипломатске односе с Израелом - рекла је Харадинај-Стубла.

Израел је од августа успоставио везе с четири арапске државе низом споразума којима је посредовао бивши амерички предсједник Доналд Трамп, а који су заједнички познати као Абрахамски савез. Но, већински муслиманске државе које су потписале те споразуме - Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Мароко и Судан - рекле су да ће њихове дипломатске мисије бити у Тел Авиву, у складу с глобалним консензусом против признавања Јерусалима као главног града Израела.

Коментари 0
Повезане вијести
Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу
Од почетка године опљачкано седам кућа српских повратника у Љубожду Од почетка године опљачкано седам кућа српских повратника у Љубожду
Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 47m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 26m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 54m
    0