Изречено 90.000 КМ казни због неправилности у формирању цијена

15.03.2023. 12:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Инспектори у Републици Српској су у јануару и фебруару изрекли казне у укупном износу око 90.000 КМ због утврђених неправилности у формирању цијена на бензинским станицама, као и цијена основних животних намирница у трговачким објектима, речено је Срни у Инспекторату Српске, одакле најављују интензивније контроле у наредном периоду.
Инспектори су током ова два мјесеца обавили више од 50 контрола.

На бензинским станицама извршене су 24 контроле формирања цијена, од чега су у три утврђене неправилносте и изречене казне од укупно 45.000 КМ.

У маркетима и трговачким објектима извршено је 28 контрола, а у три случаја утврђено је да се трговци нису придржавали прописаних маржи приликом формирања цијена основних животних намирница, те су им изречене казне од укупно 45.000 КМ, наводе из Инспектората.

У Инспекторату напомињу да су инспектори у продајним објектима констатовали и друге врсте неправилности које су се односиле на издавање рачуна и вођење пословних књига и евиденција, те су по том основу трговцима изречене и казне од 10.100 КМ.

У складу са Уредбом о ограничењу маржи прозводи на које се она односи су кухињска со за људску исхрану, животињска маст, сунцокретово уље, биљна маст, маргарин, пастеризовано и стерилизовано млијеко, јогурт, подсјећају из Инспектората.

Марже су ограничене и на пшенично брашно, хљеб, те шећер.

- За све остале производе који нису обухваћени овом уредбом цијене се формирају у складу са понудом и потражњом на тржишту, односно ријеч је о слободном формирању цијена, како је то и прописано Законом о регулисању цијена - наводе у Инспекторату.

У Инспектората напомињу да ће, у складу са плановима рада главног републичког тржишног инспектора, у наредном периоду бити интензивније контроле формирања цијена.

Тржишна инспекција ће пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како ситуација буде захтијевала.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 41m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 7m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 59m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    8h 57m
    1