Изрицање пресуде Дрековићу одгођено за 17. мај

26.04.2023. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Изрицање пресуде бившем генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, које је било планирано за сутра, одгођено је за 17. мај, речено је Срни у Суду БиХ.

У предмету Рамиз Дрековић помјерен је датум рочишта за изрицање пресуде за 17. мај због обимности и сложености предмета, као и због заузетости чланова поступајућег вијећа у текућим предметима Суда БиХ", навели су из Суда БиХ.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Коментари 0
Повезане вијести
За обљубу малољетне ћерке седам година затвора За обљубу малољетне ћерке седам година затвора
Рамиз Дрековић остаје на слободи, потврђена ослобађајућа пресуда Рамиз Дрековић остаје на слободи, потврђена ослобађајућа пресуда
Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 43m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 11m
    0