Извршни комитет СНСД: Српска економски стабилна

12.08.2020. 19:20
0
ИЗВОР: SRNA/BN

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Извршни комитет ове политичке партије закључио да је економска ситуација у Републици Српској стабилна, иако постоје неки елементи пада због епидемије вируса корона.

- Економска политика СНСД-а усмјерена је на помоћ привреди, очувању радних мјеста и нивоа плата - рекао је Додик новинарима након проширене сједнице Извршног комитета странке.

Он је истакао да ће у септембру бити реализован нови пакет за подршку привреди, а односиће се на лична примања и инвестициони циклус.

- И даље идемо са реализацијом пројеката ауто-путева, реконструкције магистралних и регионалних путева у Српској за шта ће бити издвојено 100 милиона КМ, као и других капиталних инвестиција, међу којима су електро-енергетски објекти - додао је Додик.

Занимљиво је да је и током посљедње посјете Бањалуци, предсјендик Србије Александар Вучић изразио забринутост за стање буџета у Републици Српској, понављајући да "диви како власти Српске успијевају да исплате плате и пензије из буџета".

Вучић је тада казао да је руководству Српске до краја године обећао помоћ за одржавање ликвидности буџета.

Ове информације, као да се скривају у Српској, јер њени званичници тврде да нема проблема у извршавању обавеза из буџета Републике Српске, често наглашавајући да Српска када су финансије у питању стоји најбоље у региону.

Тако је Додик, након сјендице Извршног комитета СНСД-а рекао да је око 10.400 људи изгубило радна мјеста, али је посао добило њих 9.199.

- То је мање за 1.200 радних мјеста, и када тако сагледамо онда имамо најмањи губитак радне снаге у региону. То је дио успјешне политике коју је водила Влада Српске - каже Додик.

Додик је нагласио да су у Републици Срској до краја године загарантоване исплате пензија и плата.

Он је подсјетио да је, као политички и економски одговор на кризу, формирано неколико фондова с циљем помоћи привреди.

- То је прије свега Компензациони фонд који је донио низ важних одлука и више од 40 милиона КМ упутио здравственом сектору. И Гарантни фонд је обезбиједио гарнације за кредите привреди у износу од 238 милиона КМ у пет банака. Ово је добар одговор којим ће бити повећана привредна активност - поновио је Додик.

Према његовим ријечима, раст бруто домаћег производа /БДП/ у Српској у првом кварталу ове године је био 1,4 одсто.

- Процјене Свјетске банке и Међународног монетраног фонда је да ће на овом простору, због вируса корона, у првом полугодишту БДП пасти на минус пет, али код нас се не остварују ове прогнозе. Вјерујемо да на крају ове године пад БДП-а неће бити виши од минус два, а да ће стопа БДП бити око нуле - рекао је Додик.

Он је навео да је стопа задужења Српске 55 одсто што је значајно испод нивоа задужења земаља у региону и испод стопе од 60 одсто коју је прописала ЕУ.

Додик је још рекао да ће бити сачињен и план вакцинације, не прецизирајући да ли је и то наложио Извршини комитет.

- Не развијамо вакцину против короне, али у овом тренутку подржавамо план вакцинације који ће бити обавезујући за грађане у Српској. Потрудићемо се да набавимо, што је прије могуће, тестирану вакцину. Што се тиче вакције из Русије, цијеним да је ово ствар коју су спровели у складу са процедурама и прво ће вакцину примјењивати на своје становништво, што говори да у то треба вјеровати - закључио је Додик. 

Коментари 0
Повезане вијести
СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа
Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале
Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој институцији Републике Српске Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој инс...
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 6m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 39m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 13m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 11m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 19m
    0