Јанковић: Не смијемо заборавити подвиге бораца за слободу Романије

27.07.2020. 14:40
0
ИЗВОР: Srna

Општинска организација Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата /СУБНОР/ Соколац обиљежила је 27. јул - Дан устанка против фашизма у БиХ у Другом свјетском рату, у коме је на ширем подручју Романије погинуло 1.150 бораца.

Тим поводом данас су положени вијенци на спомен-костурницу у Парку бораца Романије, на Сокоцу.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић подсјетио је присутне на историјске чињенице из времена припрема и подизања устанка на Романији против окупаторских сила у јулу 1941. године, када је у селу Крније донесена одлука о формирању штаба за дизање устанка и формирању првих борбених група.

Према његовим ријечима, већ 28. јула на Чавчеву пољу, на Романији, окупљени су први борци за борбене акције, изведене већ 31. августа нападом на жандармеријску станицу у Жљебовима и општину Соколовићи.

Јанковић је навео да је Први романијски батаљом са 250 бораца формиран 18. августа 1941. године као претеча Романијског партизанског одреда, који непрестано јача и 26. августа, уз помоћ партизанских јединица са Хан Пијеска и Пала, ослобађа Соколац од непријатеља.

-На овом подручју ствара се слободна територија Романије, једна од првих у тадашњој окупираној Европи, послије Ужичке републике- нагласио је Јанковић, подсјећајући да је Прва пролетерска бригада формирана у Рудом 21. децембра 1941. године.

Он је истакао да је у каснијим непријатељским офанзивама, на подручју Романије погинуо велики број пролетера, романијских бораца и цивила.

Јанковић је рекао да је Романијски партизански одред од чете са 47 бораца, нарастао на 3.600 бораца и да је сваки трећи погинуо, што је више од 1.150.

Слика

Он је навео да је са тадашњег војног подручја, које је обухватало Хан Пијесак, Рогатицу, Соколац и Пале, било 5.494 цивлиних жртва, те додао да је и 6.000 становника са ширег подручја Романије страдало у Старом Броду на Дрини и Милошевићима од краја марта до краја априла 1942. године у страшном усташком покољу.

-Историја Романије је широка, а наше су могућности данас скромне да обиљежимо овај датум како треба, али не смијемо заборавити све жртве, све славне подвиге наших бораца и слободу коју су нам оставили- поручио је Јанковић.

СУБНОР општине Соколац организовао је данас обиљежевање 79 година од подизања устанка против фашизма у БиХ и на Романији, полагањем вијенца на спомен-костурницу на Сокоцу, на којој је уписано око 1.000 имена погинулих бораца и цивилних жртава са подручја ове општине у Другом свјетском рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
Обиљеженe 22 годинe од смрти Жељка Марковића Обиљеженe 22 годинe од смрти Жељка Марковића
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    2h 10m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    20h 33m
    1
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    22h 57m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    23h 11m
    0
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    22h 0m
    0