Јапанци сакупљање смећа претворили у спорт

06.03.2023. 21:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вјеровали или не Јапанци су од обичног скупљања смећа по улици направили спорт односно спортско такмичење! Спорт који су Јапанци измислили се зове "СпоГоми"."СпоГоми" је комбинација ријечи "спорт" и "гоми" (на јапанском смеће).

Ово је постало популарно такмичење у којем тимови од 3-5 људи покушавају да покупе највише смећа највишег квалитета у одређеном временском периоду.

Јапан је недавно најавио да ће бити домаћин првог "СпоГоми" Свјетског првенства у новембру 2023. године, са тимовима из цијелог свијета који ће претраживати улице Токија у потрази за смећем који ће покупити.

Сваки тим од три играча имаће 60 минута да сакупи највише смећа са одређеног подручја док покушава да га правилно сортира у кесе означене бојама за сваку врсту (отпад који се може сагорјети, пластика која се може рециклирати, металне лименке, итд.).

Када вријеме истекне, смеће ће се измјерити и провјерити да ли је правилно сортирано, а тим са највише смећа побјеђује. У случају неријешеног резултата, побједник се одређује према квалитету смећа, са поенима по врсти (опушци освајају највише поена).

Инаугурационо "СпоГоми" Свјетско првенство звучи као одличан начин да се подстакну људи да одржавају чисте јавне просторе, али у погледу такмичарског аспекта, нема сумње у то који ће тим побиједити. Уосталом, Јапанци су познати по томе што чисте за собом гдје год да дођу. Јапански навијачи шокирају свијет својим ритуалом након утакмице сакупљања смећа са трибина и оставлјања их у беспрекорном стању.

Затим, ту је и чињеница да је Јапан измислио "СпоГоми" и да се од 2008 године одржавају локална такмичења. Нови спорт је веома брзо заживио, а данас се сваке године организују стотине такмичења широм Јапана.

Постављена су јасна правила – од безбједносних правила као што је забрана сакупљања смећа у близини путева или жељезничких пруга до правила спортског понашања као што је поштовање правила других тимова.

Сви учесници носе јаке рукавице за чишћење које им омогућавају да покупе буквално било коју врсту смећа, а да их не избаци, као и клијешта за подизање смећа из стојећег положаја. На почетку такмичења, сви вичу "Скупљање смећа је спорт!" прије него што уђу у своје додијељене области. На крају предвиђеног времена, сви учесници се враћају на стартну линију како би извагали и провјерили свој отпад.

Побједнички тимови обично добијају сертификат или пехар од организатора, а можда и малу награду од спонзора.

Али "СпоГоми" се заправо не ради о наградама. Учесници једноставно уживају у такмичарској природи спорта, радећи као тим, проводећи драгоцијено вријеме на отвореном и, на крају, али свакако не најмање важно, одржавајући своје градове чистим.

- Вјерујемо да је важно сакупљати смеће у градовима јер је дошло до наглог повећања количине отпада у океанима широм свијета, па је најбоље да то смеће сакупимо прије него што уђе у океан јер је то много теже да се окупе у том тренутку - рекао је Такаиасу Удагава, који надгледа први "СпоГоми" Свјетски куп.

Коментари 0
Повезане вијести
Број жртава земљотреса повећан на 55 Број жртава земљотреса повећан на 55
Лоцирана тијела пет људи и остаци авиона "Osprej" Лоцирана тијела пет људи и остаци авиона "Osprej"
Спорт и хуманост: ТК “Фоча” и ПСД “Вучја стопа” помогли лијечење Сергеја и Огњена Спорт и хуманост: ТК “Фоча” и ПСД “Вучја стопа” помогли лијечење Сергеја и Огњена
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 33m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 52m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 48m
    0