Јавни испит студената Музичке академије у Источном Сарајеву

08.06.2022. 12:42
0
ИЗВОР: katera.news

Јавни испит студената Катедре за соло пјевање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, биће уприличен у понедјељак, 13. јуна, у Културном центру Источно Сарајево.

Студенти ће из предмета Оперски студио и глума одржати овај јавни испит у 19.00 часова.

Улаз је слободан.

Програм јавног испита:

1 . Пјетро Маскањи (Pietro Mascagni)

ЗАНЕТО (ZANETTO)

Опера у једном чину, прво извођење у Пезару 1896. године

Либрето према драми Франсоа Копеа сачинили Тарђони Тацети и Менаски

Препев на српски – Миодраг Милановић

Учествују:

Милена Николић, студент IV године Силвија

Ања Попадић, студент III године – Зането

Клавирски сарадник – Лена Лукић

Музичка припрема: проф. Жељка Милановић

Режија: проф. Љубо Божовић

Радња се одвија у околини Фиренце у доба Ренесансе. Опера Зането приказује сусрет лијепе куртизане Силвије и младог пјесника луталице Занета. Силвија је засићена лагодним али испразним животом. Разочарана у љубав и људе не препознаје способност да икада више воли, нити да искрено пусти сузу. У ведрој ноћи испод свог балкона затиче уснулог младог момка. Сусрет оставља на обоје снажан утисак. Oн њу задиви младошћу, а она њега љепотом. Зането се представља као пјесник, пјевач, сиромах, луталица, коме је слобода најважнија вриједност. Силвијино испитивање у њему ипак пробуди наклоност према њој и жељу да се негдје дуже задржи и свије гнијездо. Предложи да остане код ње. Силвија препознаје дамаре своје душе и престрављена изазовом коме, можда, неће бити у стању да одоли, одбија било какву могућност да га угости и дуже задржи. Представља му се као сиромашна удовица. Кад, након много молби, Зането схвати да га љепотица неће примити, спомене да је он првобитно и кренуо код лијепе Силвије у Фиренцу и да ће продужити пут до ње. Силвија га одвраћа од таквог наума и савјетује га да пронађе младу, једноставну дјевојку коју би искрено заволио. Не могавши да обузда унутрашњи немир због одлуке да га удаљи од себе, она реагује бурно и раздражљиво. У њему се буди сумња да је Силвија из Фиренце на неки начин наудила љепотици у чијем дому се налази, али одлучује да послуша њен савјет. Жали што се није остварила могућност да га ипак неко привије код себе. Одбија скупоцјен прстен који му Силвија нуди за успомену и тражи цвијетак из њене косе. Она му саветује да је држи у сјећању само колико траје и тај цвијет. Поштујући савјет Силвије као искусне жене, Зането мијења правац и одлази далеко од Фиренце. Очајна због одбацивања могуће љубави, Силвија пушта сузу.

2. Душко Радовић

ЖЕНСКИ РАЗГОВОРИ

Учествују:

Марина Милошев, студент III године – Слободанка

Александра Перић, студент III године – Сашка

Мина Петровић, студент III године –  Ратка

Ања Попадић, студент III године –  Добринка

Милош Герун, студент II године  –  Љубомир

Режија: проф. Љубо Божовић

Брак и односи у браку увијек су били и биће неисцрпна тема многих писаца. Шта се браком добија а шта ускраћује? Ко су пожељни мушкарци за брак, а који то нису? Како бити паметна па изабрати правог мушкарца? На све ове дилеме одговор нам је покушао дати Душко Радовић у својој књизи „Женски разговори“. На врло духовит, оригиналан и пријемчљив начин, кроз разна искуств више жена, ми заправо добијамо одговоре са којима ће се неко сложити а неко и неће. Све се своди на то из кога се угла гледа на брак. Колико смо спремни на толеранцију, разумијевање и узајамно поштовање. У којој мјери ће бити испуњена брачна очекивања зависи од карактера сваке особе појединачно.

Коментари 0
Повезане вијести
У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен" У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
Представљена монографија о Милану Гутовићу Представљена монографија о Милану Гутовићу
У сриједу изложба "Бата у 90 слика" у Источном Новом Сарајеву У сриједу изложба "Бата у 90 слика" у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 41m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 12m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 35m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 23m
    2