Javni ispit studenata Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

08.06.2022. 12:42
0
IZVOR: katera.news

Javni ispit studenata Katedre za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, biće upriličen u ponedjeljak, 13. juna, u Kulturnom centru Istočno Sarajevo.

Studenti će iz predmeta Operski studio i gluma održati ovaj javni ispit u 19.00 časova.

Ulaz je slobodan.

Program javnog ispita:

1 . Pjetro Maskanji (Pietro Mascagni)

ZANETO (ZANETTO)

Opera u jednom činu, prvo izvođenje u Pezaru 1896. godine

Libreto prema drami Fransoa Kopea sačinili Tarđoni Taceti i Menaski

Prepev na srpski – Miodrag Milanović

Učestvuju:

Milena Nikolić, student IV godine Silvija

Anja Popadić, student III godine – Zaneto

Klavirski saradnik – Lena Lukić

Muzička priprema: prof. Željka Milanović

Režija: prof. Ljubo Božović

Radnja se odvija u okolini Firence u doba Renesanse. Opera Zaneto prikazuje susret lijepe kurtizane Silvije i mladog pjesnika lutalice Zaneta. Silvija je zasićena lagodnim ali ispraznim životom. Razočarana u ljubav i ljude ne prepoznaje sposobnost da ikada više voli, niti da iskreno pusti suzu. U vedroj noći ispod svog balkona zatiče usnulog mladog momka. Susret ostavlja na oboje snažan utisak. On nju zadivi mladošću, a ona njega ljepotom. Zaneto se predstavlja kao pjesnik, pjevač, siromah, lutalica, kome je sloboda najvažnija vrijednost. Silvijino ispitivanje u njemu ipak probudi naklonost prema njoj i želju da se negdje duže zadrži i svije gnijezdo. Predloži da ostane kod nje. Silvija prepoznaje damare svoje duše i prestravljena izazovom kome, možda, neće biti u stanju da odoli, odbija bilo kakvu mogućnost da ga ugosti i duže zadrži. Predstavlja mu se kao siromašna udovica. Kad, nakon mnogo molbi, Zaneto shvati da ga ljepotica neće primiti, spomene da je on prvobitno i krenuo kod lijepe Silvije u Firencu i da će produžiti put do nje. Silvija ga odvraća od takvog nauma i savjetuje ga da pronađe mladu, jednostavnu djevojku koju bi iskreno zavolio. Ne mogavši da obuzda unutrašnji nemir zbog odluke da ga udalji od sebe, ona reaguje burno i razdražljivo. U njemu se budi sumnja da je Silvija iz Firence na neki način naudila ljepotici u čijem domu se nalazi, ali odlučuje da posluša njen savjet. Žali što se nije ostvarila mogućnost da ga ipak neko privije kod sebe. Odbija skupocjen prsten koji mu Silvija nudi za uspomenu i traži cvijetak iz njene kose. Ona mu savetuje da je drži u sjećanju samo koliko traje i taj cvijet. Poštujući savjet Silvije kao iskusne žene, Zaneto mijenja pravac i odlazi daleko od Firence. Očajna zbog odbacivanja moguće ljubavi, Silvija pušta suzu.

2. Duško Radović

ŽENSKI RAZGOVORI

Učestvuju:

Marina Milošev, student III godine – Slobodanka

Aleksandra Perić, student III godine – Saška

Mina Petrović, student III godine –  Ratka

Anja Popadić, student III godine –  Dobrinka

Miloš Gerun, student II godine  –  Ljubomir

Režija: prof. Ljubo Božović

Brak i odnosi u braku uvijek su bili i biće neiscrpna tema mnogih pisaca. Šta se brakom dobija a šta uskraćuje? Ko su poželjni muškarci za brak, a koji to nisu? Kako biti pametna pa izabrati pravog muškarca? Na sve ove dileme odgovor nam je pokušao dati Duško Radović u svojoj knjizi „Ženski razgovori“. Na vrlo duhovit, originalan i prijemčljiv način, kroz razna iskustv više žena, mi zapravo dobijamo odgovore sa kojima će se neko složiti a neko i neće. Sve se svodi na to iz koga se ugla gleda na brak. Koliko smo spremni na toleranciju, razumijevanje i uzajamno poštovanje. U kojoj mjeri će biti ispunjena bračna očekivanja zavisi od karaktera svake osobe pojedinačno.

Komentari 0
Povezane vijesti
Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen" U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 45m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 47m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 40m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 48m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 45m
    0