Јавни сектор у Српској се побунио, због раста минималца траже веће плате

21.02.2024. 09:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Као што се и очекивало, због раста минималне плате са 700 на 900 КМ, запослени у јавном сектору и јавним предузећима траже повећање и осталих плата, јер како кажу, садашња ситуација је неиздржива зато што, рецимо, чистачица сада има исту плату као и високо квалификовани радник.

Ова ситуација, како кажу у синдикатима, унијела је немир међу саме раднике који се буне и који инсистирају да се плате исплаћују по платним разредима, јер због раста минималне плате од 28 одсто, по платама, многи послови су изједначени, иако то не би смио бити случај. 

- Повећањем најниже плате дошли смо у још гору ситуацију и очигледно је да већина послодаваца не помјера друге платне разреде и то ће бити основни правци за дјеловање Конфедерације синдиката у наредном периоду. Кроз повећање минималне плате требало је наћи моделе за повећање и осталих платних разреда, јер најнижа плата се исплаћује за најједноставнији рад гдје није потребан никакав образовни профил. Тражимо већу плату и правичнији однос у платним разредима. Сада имате нека предузећа гдје је ВКВ радник у тој најнижој плати, да не причамо о томе да је масовна појава да многи у јавном сектору имају минималну плату, а по образовању су трећи или четврти степен - рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске. 

Ова конфедерација у посљедњих неколико дана одржала је двије сједнице Предсједништва на којима је, између осталог, било говора о повећању плата. Сљедећа сједница биће одржана у четвртак, када ће бити организована и прес-конференција са које ће и званично бити упућен позив послодавцима да се плате повећају и осталим радницима. 

У суштини, то значи да ће многа јавна предузећа, као што су "Електропривреда Републике Српске", "Поште", "Жељезнице", "Шуме" итд… бити под притиском синдиката да се повећају примања и осталих запослених. 

Као и у Конфедерацији синдиката Републике Српске, слично мисле и у Синдикату управе Републике Српске, гдје кажу да су прије 15 дана од Владе Републике Српске затражили измјене сета закона о платама запослених у јавној управи и јавним службама. 

- Тренутни минималац увео је неред у област плата из простог разлога што су се сада изједначиле плате чистачице и оних са средњом стручном спремом. Имали смо раст минималца од 28 одсто, али очекујемо да се Влада тргне и предложи измјене закона како би и остали радници добили повећање плата - рекао је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске. 

Он истиче да је још један од проблема тај што су радници у јавној управи дискриминисани у односу на остале с обзиром на то да немају топли оброк, регрес итд. Тачније, топли оброк, регрес и све остало урачунато им је у ту минималну плату, док је код осталих радника, поред минималне плате, обавезна исплата топлог оброка и регреса. 

- Радници у јавној управи немају право на то и њима су све те накнаде урачунате у плату. Сада имамо ситуацију да чистачица која чисти кабинет премијера има за 300 КМ мању плату од најниже плате у Републици Српској - истакао је Марић.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  19h 5m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  22h 9m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  13h 49m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  13h 2m
  0
 • Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
  23h 53m
  0