Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

21.02.2024. 09:20
0
IZVOR: nezavisne.com

Kao što se i očekivalo, zbog rasta minimalne plate sa 700 na 900 KM, zaposleni u javnom sektoru i javnim preduzećima traže povećanje i ostalih plata, jer kako kažu, sadašnja situacija je neizdrživa zato što, recimo, čistačica sada ima istu platu kao i visoko kvalifikovani radnik.

Ova situacija, kako kažu u sindikatima, unijela je nemir među same radnike koji se bune i koji insistiraju da se plate isplaćuju po platnim razredima, jer zbog rasta minimalne plate od 28 odsto, po platama, mnogi poslovi su izjednačeni, iako to ne bi smio biti slučaj. 

- Povećanjem najniže plate došli smo u još goru situaciju i očigledno je da većina poslodavaca ne pomjera druge platne razrede i to će biti osnovni pravci za djelovanje Konfederacije sindikata u narednom periodu. Kroz povećanje minimalne plate trebalo je naći modele za povećanje i ostalih platnih razreda, jer najniža plata se isplaćuje za najjednostavniji rad gdje nije potreban nikakav obrazovni profil. Tražimo veću platu i pravičniji odnos u platnim razredima. Sada imate neka preduzeća gdje je VKV radnik u toj najnižoj plati, da ne pričamo o tome da je masovna pojava da mnogi u javnom sektoru imaju minimalnu platu, a po obrazovanju su treći ili četvrti stepen - rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske. 

Ova konfederacija u posljednjih nekoliko dana održala je dvije sjednice Predsjedništva na kojima je, između ostalog, bilo govora o povećanju plata. Sljedeća sjednica biće održana u četvrtak, kada će biti organizovana i pres-konferencija sa koje će i zvanično biti upućen poziv poslodavcima da se plate povećaju i ostalim radnicima. 

U suštini, to znači da će mnoga javna preduzeća, kao što su "Elektroprivreda Republike Srpske", "Pošte", "Željeznice", "Šume" itd… biti pod pritiskom sindikata da se povećaju primanja i ostalih zaposlenih. 

Kao i u Konfederaciji sindikata Republike Srpske, slično misle i u Sindikatu uprave Republike Srpske, gdje kažu da su prije 15 dana od Vlade Republike Srpske zatražili izmjene seta zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi i javnim službama. 

- Trenutni minimalac uveo je nered u oblast plata iz prostog razloga što su se sada izjednačile plate čistačice i onih sa srednjom stručnom spremom. Imali smo rast minimalca od 28 odsto, ali očekujemo da se Vlada trgne i predloži izmjene zakona kako bi i ostali radnici dobili povećanje plata - rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske. 

On ističe da je još jedan od problema taj što su radnici u javnoj upravi diskriminisani u odnosu na ostale s obzirom na to da nemaju topli obrok, regres itd. Tačnije, topli obrok, regres i sve ostalo uračunato im je u tu minimalnu platu, dok je kod ostalih radnika, pored minimalne plate, obavezna isplata toplog obroka i regresa. 

- Radnici u javnoj upravi nemaju pravo na to i njima su sve te naknade uračunate u platu. Sada imamo situaciju da čistačica koja čisti kabinet premijera ima za 300 KM manju platu od najniže plate u Republici Srpskoj - istakao je Marić.

Piše: Uroš Vukić

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u maju 1.403 KM Prosječna neto plata u maju 1.403 KM
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
Vlasenica očekuje košarkaški spektakl Vlasenica očekuje košarkaški spektakl
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  3h 33m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  22h 51m
  2
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  16h 26m
  2
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  4h 16m
  0
 • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
  2h 4m
  0