Један човјек обиљежио спорт и у изазовној 2020. години

29.12.2020. 09:17
0
ИЗВОР: Глас Српске

Година 2020. по много чему је била специфична. Пандемија вируса корона оставила је посљедице на све сфере живота па тако и на спорт. У многим дисциплинама сезоне су прекинуте, шампиони нису проглашени, спортисти су мјесецима били “на чекању”...

Па ипак, и у таквим околностима Ноле је наставио да помјера границе. Добру увертиру сезоне направио је освајањем премијерног репрезентативног надметања, АТП-е купа. Потом је подигао рекордни, осми пехар Аустралијан опена и стигао на “коту 17” у гренд слем трци. Радовао се и на мастерсима у Риму и Синсинатију, након којег је ушао у анале као једини човјек који је све турнире из серије 1.000 освајао најмање два пута.

Да није било несрећне елиминације са УС опена, те лошег дана у финалу Ролан Гароса, учинак је могао да буде још и бољи. Но, Ђоковић нема за чим да жали. У 2020. се вратио на тениски пиједестал, јуче је почео 301. седмицу на АТП трону и сада је на свега девет корака иза неприкосновеног Роџера Федерера. Нема сумње да ће ускоро стићи и престићи Швајцарца у категорији коју је сам апострофирао као једну од најважнијих у тенису.

Разлога за задовољство има и Мајдов. Џудиста из Источног Сарајева, који наступа под заставом Србије, заблистао је пуним сјајем на Европском првенству у Прагу. Низао је тријумфе све до финала категорије до 90 килограма, а потом нес(п)ретно поклекао у дуелу са Михаилом Иголниковом. Мајдов је други пут у каријери дошао до европског сребра, а иза себе има и злато са Свјетског шампионата. Нова медаља са великог такмичења ће му, без сумње, бити јак вјетар у леђа пред изазовну, олимпијску 2021. годину.

Фудбалска година је била горко-слатка. Сезона у Премијер лиги БиХ је прекинута, Сарајево је проглашено шампионом, док је Борац изборио нови излазак на међународну сцену. И - није се обрукао. У првом колу квалификација за Лигу Европе “црвено-плави” су прескочили Сутјеску, док су у другој рунди скупо продали кожу фаворизованом Рио Авеу.

С друге стране Дрине Црвена звезда је одбранила круну, а потом одиграла сјајну јесен на великој сцени. Истина, овог пута није изборила групну фазу Лиге шампиона, али јесте Лиге Европе. Чета Дејан Станковића је рутински прошла прелиминарну фазу те ће на прољеће копља укрстити са Миланом. Иначе, Бајерн је у 2020. остварио ријетко виђену фудбалску доминацију, освојивши трофеје у свих пет такмичења у којима је наступио.

И док су навијачи Бавараца имали много разлога за задовољство, присталице репрезентације Србије још једном су остале кратких рукава. “Орлови” су на моменте дјеловали као врхунски тим, а онда су, у утакмици деценије, код куће изгубили од Шкотске па ће и Евро 2020, које се игра наредног љета, гледати само на малим екранима.

Кошаркашка сезона у АБА лиги, Лиги БиХ, Суперлиги Србије, Евролиги, Еврокупу... је прекинута. Већина такмичења је окончана без проглашења првака, с тим да су Игокеа и РМУ Бановићи ипак добили шампионске пехаре у БиХ. Уз то, Бановићанке су освојиле и Куп БиХ, баш као и Спарси у мушкој конкуренцији. НБА кампања је окончана у “мјехуру” на Флориди, гдје су прстен узели ЛА Лејкерси.

Рукометаши Борца и рукометашице Груда су освојили трофеје на домаћој сцени, у сезонама које су прекинуте након 18, односно 13. кола. СЕХА лигу покорио је Веспрем, док ће најбољи тим мушке Лиге шампиона бити крунисан вечерас. Такмичење у елити дама је отказано. Репрезентативци Шпаније освојили су нову европску круну, баш као и рукометашице Норвешке, које су по осми пут постале владарице Старог континента.

Домаћа одбојкашка кампања је прекинута без проглашења најбољих, али вриједи издвојити наступ Бимал Јединства у МЕВЗА лиги, у којој су “принцезе” освојиле бронзу.

Хамилтон и мир

Луис Хамилтон је у доминантном стилу освојио седму круну у “формули 1”, по чему се изједначио са Михаелом Шумахером. У једној од најлуђих Мото ГП сезона први кроз циљ прошао је Сузукијев пилот Ђоан Мир.

Коментари 0
Повезане вијести
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 23m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 41m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 0m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 8m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 56m
    0