Jedan čovjek obilježio sport i u izazovnoj 2020. godini

29.12.2020. 09:17
0
IZVOR: Glas Srpske

Godina 2020. po mnogo čemu je bila specifična. Pandemija virusa korona ostavila je posljedice na sve sfere života pa tako i na sport. U mnogim disciplinama sezone su prekinute, šampioni nisu proglašeni, sportisti su mjesecima bili “na čekanju”...

Pa ipak, i u takvim okolnostima Nole je nastavio da pomjera granice. Dobru uvertiru sezone napravio je osvajanjem premijernog reprezentativnog nadmetanja, ATP-e kupa. Potom je podigao rekordni, osmi pehar Australijan opena i stigao na “kotu 17” u grend slem trci. Radovao se i na mastersima u Rimu i Sinsinatiju, nakon kojeg je ušao u anale kao jedini čovjek koji je sve turnire iz serije 1.000 osvajao najmanje dva puta.

Da nije bilo nesrećne eliminacije sa US opena, te lošeg dana u finalu Rolan Garosa, učinak je mogao da bude još i bolji. No, Đoković nema za čim da žali. U 2020. se vratio na teniski pijedestal, juče je počeo 301. sedmicu na ATP tronu i sada je na svega devet koraka iza neprikosnovenog Rodžera Federera. Nema sumnje da će uskoro stići i prestići Švajcarca u kategoriji koju je sam apostrofirao kao jednu od najvažnijih u tenisu.

Razloga za zadovoljstvo ima i Majdov. Džudista iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa pod zastavom Srbije, zablistao je punim sjajem na Evropskom prvenstvu u Pragu. Nizao je trijumfe sve do finala kategorije do 90 kilograma, a potom nes(p)retno poklekao u duelu sa Mihailom Igolnikovom. Majdov je drugi put u karijeri došao do evropskog srebra, a iza sebe ima i zlato sa Svjetskog šampionata. Nova medalja sa velikog takmičenja će mu, bez sumnje, biti jak vjetar u leđa pred izazovnu, olimpijsku 2021. godinu.

Fudbalska godina je bila gorko-slatka. Sezona u Premijer ligi BiH je prekinuta, Sarajevo je proglašeno šampionom, dok je Borac izborio novi izlazak na međunarodnu scenu. I - nije se obrukao. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope “crveno-plavi” su preskočili Sutjesku, dok su u drugoj rundi skupo prodali kožu favorizovanom Rio Aveu.

S druge strane Drine Crvena zvezda je odbranila krunu, a potom odigrala sjajnu jesen na velikoj sceni. Istina, ovog puta nije izborila grupnu fazu Lige šampiona, ali jeste Lige Evrope. Četa Dejan Stankovića je rutinski prošla preliminarnu fazu te će na proljeće koplja ukrstiti sa Milanom. Inače, Bajern je u 2020. ostvario rijetko viđenu fudbalsku dominaciju, osvojivši trofeje u svih pet takmičenja u kojima je nastupio.

I dok su navijači Bavaraca imali mnogo razloga za zadovoljstvo, pristalice reprezentacije Srbije još jednom su ostale kratkih rukava. “Orlovi” su na momente djelovali kao vrhunski tim, a onda su, u utakmici decenije, kod kuće izgubili od Škotske pa će i Evro 2020, koje se igra narednog ljeta, gledati samo na malim ekranima.

Košarkaška sezona u ABA ligi, Ligi BiH, Superligi Srbije, Evroligi, Evrokupu... je prekinuta. Većina takmičenja je okončana bez proglašenja prvaka, s tim da su Igokea i RMU Banovići ipak dobili šampionske pehare u BiH. Uz to, Banovićanke su osvojile i Kup BiH, baš kao i Sparsi u muškoj konkurenciji. NBA kampanja je okončana u “mjehuru” na Floridi, gdje su prsten uzeli LA Lejkersi.

Rukometaši Borca i rukometašice Gruda su osvojili trofeje na domaćoj sceni, u sezonama koje su prekinute nakon 18, odnosno 13. kola. SEHA ligu pokorio je Vesprem, dok će najbolji tim muške Lige šampiona biti krunisan večeras. Takmičenje u eliti dama je otkazano. Reprezentativci Španije osvojili su novu evropsku krunu, baš kao i rukometašice Norveške, koje su po osmi put postale vladarice Starog kontinenta.

Domaća odbojkaška kampanja je prekinuta bez proglašenja najboljih, ali vrijedi izdvojiti nastup Bimal Jedinstva u MEVZA ligi, u kojoj su “princeze” osvojile bronzu.

Hamilton i mir

Luis Hamilton je u dominantnom stilu osvojio sedmu krunu u “formuli 1”, po čemu se izjednačio sa Mihaelom Šumaherom. U jednoj od najluđih Moto GP sezona prvi kroz cilj prošao je Suzukijev pilot Đoan Mir.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    11h 46m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    12h 30m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    16h 35m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    16h 39m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    2h 6m
    0