Један намет ипак мањи на рачунима

08.12.2022. 08:37
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Накнада за обновљиве изворе енергије у Републици Српској од почетка идуће године биће знатно нижа у односу на ову годину, што значи да ће ипак један намет на рачунима за струју бити смањен.

Наиме, Републичка комисија за енергетику (РЕРС) објавила је нацрт одлуке о висини накнаде за подстицање производње из обновљивих извора енергије у којем је наведено да ће та накнада од почетка идуће године износити 0,0007 марака без ПДВ-а по киловат-сату. Тај намет ове године износи 0,0064 КМ по киловату.

- Накнада је смањена за 90 одсто и за тај проценат биће умањен онај износ који крајњи потрошач плаћа по киловат-сату потрошње - рекао је “Гласу Српске” предсједник РЕРС-а Владислав Владичић.

Навео је да је главни разлог смањења накнаде то што произвођачи, односно мале хидроелектране и соларне електране излазе из система подстицаја.

- Они напуштају систем подстицаја јер је на тржишту много виша цијена него што им је била наша гарантована. Више им се исплати да тргују на тржишту и продају, него да послују у систему подстицаја и предају “Електропривреди” струју - навео је Владичић и подсјетио да се висина накнаде за обновљиве изворе енергије утврђује на годишњем нивоу.

На сједници РЕРС-а, која је заказана за идућу седмицу, биће донесена одлука о цијени струје за домаћинства у Српској, а како је “Глас Српске” већ раније писао, план је да буде уведена јединствена тарифа, односно да не буде више зимског и љетног обрачуна потрошње електричне енергије. РЕРС је претходно усвојио приједлог Тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже, којим је дефинисано да до 500 потрошених киловата приликом обрачуна струје домаћинства плаћају по једној цијени, односно од 501 до 1.500 киловата по другој, а од 1.501 по трећој. Идући корак је, како су већ раније навели у РЕРС-у, одлучивање о мрежарини и цијени јавног снабдијевања.

Поједини чланови РЕРС-а наводе да је већ сада извјесно да ће бити усвојена једна тарифа на сједници у четвртак те да ће она бити на снази током читаве године.

- Та тарифа важиће како за јануар и фебруар, тако и ју­н и ју­л, као и за све остале мјесеце у години. То ће сигурно утицати на то да ће током љета домаћинства имати веће рачуне јер је претходних година струја била јефтинија од априла до новембра. Можда буде и неких промјена, али чисто сумњамо. Сви су тренутно за ову варијанту - наводе у РЕРС-у.

Производња

У нацрту одлуке о висини накнаде за подстицање производње из обновљивих извора енергије, који је објављен на интернет сајту РЕРС-а, наведено је да је планирана годишња производња струје у количини од 381.380.896 киловат-сати код оних произвођача који су остварили право на подстицаје. Након прибављања сагласности Владе РС на ову одлуку Комисије за енергетику, она ће бити објављена у “Службеном гласнику РС”.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jo 08.12.2022. 11:39
    Zamagljivanje očiju građanima.
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 55m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 28m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 9m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 20m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 34m
    0