Један намет ипак мањи на рачунима

08.12.2022. 08:37
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Накнада за обновљиве изворе енергије у Републици Српској од почетка идуће године биће знатно нижа у односу на ову годину, што значи да ће ипак један намет на рачунима за струју бити смањен.

Наиме, Републичка комисија за енергетику (РЕРС) објавила је нацрт одлуке о висини накнаде за подстицање производње из обновљивих извора енергије у којем је наведено да ће та накнада од почетка идуће године износити 0,0007 марака без ПДВ-а по киловат-сату. Тај намет ове године износи 0,0064 КМ по киловату.

- Накнада је смањена за 90 одсто и за тај проценат биће умањен онај износ који крајњи потрошач плаћа по киловат-сату потрошње - рекао је “Гласу Српске” предсједник РЕРС-а Владислав Владичић.

Навео је да је главни разлог смањења накнаде то што произвођачи, односно мале хидроелектране и соларне електране излазе из система подстицаја.

- Они напуштају систем подстицаја јер је на тржишту много виша цијена него што им је била наша гарантована. Више им се исплати да тргују на тржишту и продају, него да послују у систему подстицаја и предају “Електропривреди” струју - навео је Владичић и подсјетио да се висина накнаде за обновљиве изворе енергије утврђује на годишњем нивоу.

На сједници РЕРС-а, која је заказана за идућу седмицу, биће донесена одлука о цијени струје за домаћинства у Српској, а како је “Глас Српске” већ раније писао, план је да буде уведена јединствена тарифа, односно да не буде више зимског и љетног обрачуна потрошње електричне енергије. РЕРС је претходно усвојио приједлог Тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже, којим је дефинисано да до 500 потрошених киловата приликом обрачуна струје домаћинства плаћају по једној цијени, односно од 501 до 1.500 киловата по другој, а од 1.501 по трећој. Идући корак је, како су већ раније навели у РЕРС-у, одлучивање о мрежарини и цијени јавног снабдијевања.

Поједини чланови РЕРС-а наводе да је већ сада извјесно да ће бити усвојена једна тарифа на сједници у четвртак те да ће она бити на снази током читаве године.

- Та тарифа важиће како за јануар и фебруар, тако и ју­н и ју­л, као и за све остале мјесеце у години. То ће сигурно утицати на то да ће током љета домаћинства имати веће рачуне јер је претходних година струја била јефтинија од априла до новембра. Можда буде и неких промјена, али чисто сумњамо. Сви су тренутно за ову варијанту - наводе у РЕРС-у.

Производња

У нацрту одлуке о висини накнаде за подстицање производње из обновљивих извора енергије, који је објављен на интернет сајту РЕРС-а, наведено је да је планирана годишња производња струје у количини од 381.380.896 киловат-сати код оних произвођача који су остварили право на подстицаје. Након прибављања сагласности Владе РС на ову одлуку Комисије за енергетику, она ће бити објављена у “Службеном гласнику РС”.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Jo 08.12.2022. 11:39
  Zamagljivanje očiju građanima.
Повезане вијести
Гдје је нестала 13. плата? Гдје је нестала 13. плата?
Шта ће бити са цијенама горива у наредном периоду? Шта ће бити са цијенама горива у наредном периоду?
Какве би посљедице имао већи минималац Какве би посљедице имао већи минималац
Најчитаније
 • Стијена се обрушила на камион на путу Фоча-Сарајево, погинуо возач
  19h 39m
  1
 • О Готовуши - прелијепој косовској варошици
  23h 0m
  0
 • Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
  19h 10m
  0
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  3h 5m
  2
 • Ометали сигнал, откључавали скупоцјена возила и крали новац
  15h 10m
  0