Jedan namet ipak manji na računima

08.12.2022. 08:37
1
IZVOR: glassrpske.com

Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj od početka iduće godine biće znatno niža u odnosu na ovu godinu, što znači da će ipak jedan namet na računima za struju biti smanjen.

Naime, Republička komisija za energetiku (RERS) objavila je nacrt odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u kojem je navedeno da će ta naknada od početka iduće godine iznositi 0,0007 maraka bez PDV-a po kilovat-satu. Taj namet ove godine iznosi 0,0064 KM po kilovatu.

- Naknada je smanjena za 90 odsto i za taj procenat biće umanjen onaj iznos koji krajnji potrošač plaća po kilovat-satu potrošnje - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić.

Naveo je da je glavni razlog smanjenja naknade to što proizvođači, odnosno male hidroelektrane i solarne elektrane izlaze iz sistema podsticaja.

- Oni napuštaju sistem podsticaja jer je na tržištu mnogo viša cijena nego što im je bila naša garantovana. Više im se isplati da trguju na tržištu i prodaju, nego da posluju u sistemu podsticaja i predaju “Elektroprivredi” struju - naveo je Vladičić i podsjetio da se visina naknade za obnovljive izvore energije utvrđuje na godišnjem nivou.

Na sjednici RERS-a, koja je zakazana za iduću sedmicu, biće donesena odluka o cijeni struje za domaćinstva u Srpskoj, a kako je “Glas Srpske” već ranije pisao, plan je da bude uvedena jedinstvena tarifa, odnosno da ne bude više zimskog i ljetnog obračuna potrošnje električne energije. RERS je prethodno usvojio prijedlog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, kojim je definisano da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, kako su već ranije naveli u RERS-u, odlučivanje o mrežarini i cijeni javnog snabdijevanja.

Pojedini članovi RERS-a navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sjednici u četvrtak te da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

- Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i ju­n i ju­l, kao i za sve ostale mjesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom ljeta domaćinstva imati veće račune jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do novembra. Možda bude i nekih promjena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu - navode u RERS-u.

Proizvodnja

U nacrtu odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji je objavljen na internet sajtu RERS-a, navedeno je da je planirana godišnja proizvodnja struje u količini od 381.380.896 kilovat-sati kod onih proizvođača koji su ostvarili pravo na podsticaje. Nakon pribavljanja saglasnosti Vlade RS na ovu odluku Komisije za energetiku, ona će biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Jo 08.12.2022. 11:39
  Zamagljivanje očiju građanima.
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM
Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  2h 47m
  2
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  22h 55m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  11m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 5m
  0
 • U selu Osjek žena poginula od strujnog udara
  3h 49m
  0