Jedan namet ipak manji na računima

08.12.2022. 08:37
1
IZVOR: glassrpske.com

Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj od početka iduće godine biće znatno niža u odnosu na ovu godinu, što znači da će ipak jedan namet na računima za struju biti smanjen.

Naime, Republička komisija za energetiku (RERS) objavila je nacrt odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u kojem je navedeno da će ta naknada od početka iduće godine iznositi 0,0007 maraka bez PDV-a po kilovat-satu. Taj namet ove godine iznosi 0,0064 KM po kilovatu.

- Naknada je smanjena za 90 odsto i za taj procenat biće umanjen onaj iznos koji krajnji potrošač plaća po kilovat-satu potrošnje - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik RERS-a Vladislav Vladičić.

Naveo je da je glavni razlog smanjenja naknade to što proizvođači, odnosno male hidroelektrane i solarne elektrane izlaze iz sistema podsticaja.

- Oni napuštaju sistem podsticaja jer je na tržištu mnogo viša cijena nego što im je bila naša garantovana. Više im se isplati da trguju na tržištu i prodaju, nego da posluju u sistemu podsticaja i predaju “Elektroprivredi” struju - naveo je Vladičić i podsjetio da se visina naknade za obnovljive izvore energije utvrđuje na godišnjem nivou.

Na sjednici RERS-a, koja je zakazana za iduću sedmicu, biće donesena odluka o cijeni struje za domaćinstva u Srpskoj, a kako je “Glas Srpske” već ranije pisao, plan je da bude uvedena jedinstvena tarifa, odnosno da ne bude više zimskog i ljetnog obračuna potrošnje električne energije. RERS je prethodno usvojio prijedlog Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, kojim je definisano da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, kako su već ranije naveli u RERS-u, odlučivanje o mrežarini i cijeni javnog snabdijevanja.

Pojedini članovi RERS-a navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sjednici u četvrtak te da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

- Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i ju­n i ju­l, kao i za sve ostale mjesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom ljeta domaćinstva imati veće račune jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do novembra. Možda bude i nekih promjena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu - navode u RERS-u.

Proizvodnja

U nacrtu odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji je objavljen na internet sajtu RERS-a, navedeno je da je planirana godišnja proizvodnja struje u količini od 381.380.896 kilovat-sati kod onih proizvođača koji su ostvarili pravo na podsticaje. Nakon pribavljanja saglasnosti Vlade RS na ovu odluku Komisije za energetiku, ona će biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Jo 08.12.2022. 11:39
  Zamagljivanje očiju građanima.
Povezane vijesti
Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom
Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra
Do sutra rok za prijavu - "Spojimo djecu sa KiM i Republike Srpske Do sutra rok za prijavu - "Spojimo djecu sa KiM i Republike Srpske
Najčitanije
 • Preminuo Sreten Sreto Petronić
  3h 27m
  1
 • "Kraljica džeparoša" ponovo u akciji
  10h 13m
  3
 • Priča o čiča Sretu Petroniću iz Pala i njegovoj Heleni
  3h 30m
  0
 • Zemljotres jačine 2,8 stepena na području Sarajeva
  9h 12m
  0
 • Upozorenje: Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme
  4h 39m
  0