Једанаестогодишњи Андреј први на свијету у менталном рачунању

21.10.2023. 12:22
0
ИЗВОР: detinjarije.com

Оно што издваја ово такмичење јесте правило да деца не смију да користе папир и оловку, нити да записују, већ сваки проблем рјешавају из главе.

Андреј Живановић (11) из Сремчице освојио је прво мјесто на Свјетском такмичењу из менталног рачунања одржаном у Њемачкој. Овај насмијани малишан изборио се са компликованим математичким операцијама које би ријетко ко старији успио да ријеши, и то све из главе. Међу 80 такмичара Андреј је показао да је најбољи и донио злато школи менталне аритметике “Малац генијалац”, али и нанизао још једну личну побједу.

Ово такмичење најзахтјевније је оваквог типа, појашњава за Telegraf.rs Јелена Игњатовић испред поменуте школе. Од дјеце се очекује да ријеше мноштво задатака, а тачан број чак није ни познат, јер постоје и задаци изненађења на које се не могу припремити. Ипак, оно што га издваја од осталих такмичења јесте правило да дјеца не смију да користе папир и оловку, нити да записују, већ сваки проблем рјешавају из главе.

– Поред основних аритметичких операција постоје задаци за кореновањем, сума квадрата, али оне су одличне за ментално рачунање. То је разлика у односу на класична такмичења, поред тога што деца морају да реше задатак, они морају да га реше потпуно из главе. Код одређених области постоји комплексан поступак који је неком тежак и уз записивање, а камоли из главе да памти бројеве, додаје нове и остало. Правила су таква да не постоје белешке на тесту, потребан је само резултат. До скоро се дешавало да деца не могу да стигну да ураде све. Ту је брзина најбитнија – објашњава нам она.

Јелена каже да дјеца која се такмиче у овој области свакако јесу посебна, али да је такође веома битан начин на који се припремају. Конкретно у овој школи, дјеца користе рачунаљку абакус коју користе у Индији, а такмичари из ове земље увијек биљеже најбоље резултате.

– Ова деца јесу другачија, мора да постоји интелектуални потенцијал. Велику преност имају деца из наших школа јер имају основу у менталној аритметици. Ми радимо ментално сабирање и одузимање, али користећи рачунаљку абакус. Поента је у томе што они замишљају ту рачунаљку и тако брже рачунају. Једна од земаља која користи абакус је Индија и они остварују одличне резултате. Ове године је Андрија био први, а друго место је однела Индија, треће место Алжир. Абакус је велика предност, али мора да постоји и рад и труд – потврђује она.

“Андреј пре свега лепо васпитан, жели да буде архитекта”

Мали Андреј је скроман дјечак. Како кажу они који га најбоље познају, врло је добро и васпитано дијете. Осмијех са лица не скида, а бројеве воли од малих ногу. Такмичи се из љубави, а не да би побиједио неког, и то је оно што га чини толико посебним.

– Андреј је дивно и лепо васпитано дете. Врло је интелигентан и успешан у свему што ради, одличан је ђак, освајао је такмичења из историје и српског језика. Свестран је и он ће бити успешан у свему што буде желео да ради – прича Јелена кроз осмијех.

Родитељи су наравно и више него поносни, а Андреј је наизглед исти као и друга једанаестогодишња дјеца. Воли научну фантастику, игрице и бицикл.

– Свашта га занима, врло је знатижељан и брзо учи.  Бројеве је волео од када је био баш мали. Касније се испоставило да има таленат, он такмичења воли, али се не такмичи како би победио неког, већ за себе и сигуран је у своје знање. Воли да чита. Епску и научну фантастику највише.Као и свако дете у слободно време игра игрице, дружи се са другарима, игра кошарку, фудбал, а и живи у крају града где највише слободног времена проводи на улици – описује малишана његова породица.

Ипак, Андреј већ зна шта би волио да буде кад порасте. Поред бројева велика љубав му је и цртање, па већ сад “пројектује” зграде и аутомобиле.

– Жели да буде архитекта – закључују његови најближи са осмијехом.

Коментари 0
Повезане вијести
Малац Генијалац Источно Сарајево Малац Генијалац Источно Сарајево
Нумикон – Ментална аритметика Малац генијалац Нумикон – Ментална аритметика Малац генијалац
Малац генијалац: Ментална аритметика представља ефикасан тренинг за мозак Малац генијалац: Ментална аритметика представља ефикасан тренинг за мозак
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 25m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 39m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 31m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 56m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 20m
    0