Једна од најлошијих пчеларских сезона у Српској

04.07.2021. 11:23
0
ИЗВОР: СРНА

Пчеларска сезона ове године у Републици Српској је једна од најлошијих, па се очекује да ће приноси меда бити веома мали и никакви, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин.

-На нашим просторима мај је главни мјесец паша, али је био кишан и једноставо пчеле нису биле у могућности да искористе тај потенцијал који имају. Багрем нам је пропао, а након њега долази багремац који је изузетно каснио- рекао је Барашин.

Он је додао да преостаје још да се покуша искористи ливадска паша, али да не очекује да ће се нешто битније промјенити о питању приноса меда у Републици Српској.

Најмедоносније биљке на овим просторима су багрем, багремац, липа и кестен, али су се пчелари, како је рекао Барашин, суочили са топлим раним прољећима гдје су се у априлу пчеле добро развиле и очекивала се добра сезона када је ријеч о багремовој паши, која је пропала због кишног маја.

Он је напоменуо да су посљедње три до четири пчеларске сезоне катастрофалне и да се у разговору са старијим пчеларима може чути да се не памте овакве лоше године.

-Евидентно је да су присутне климатске промијене које задају велике проблеме пчелама и нама пчеларима јер изостаје медење биљака. Ова сезона представља један велики изазов за све пчеларе у Републици Српској о питању узимљавања- рекао је Барашин.

Када је ријеч о цијенама меда, Барашин је рекао да је дошло до благог повећања цијена у односу на прије двије године, гдје је био 15 повећан је на 16, или са 16 на 17 КМ , док је у Херцеговини константна цијена меда од 18 до 20 КМ по килограму.

Барашин је напоменуо да је сваке године усљед болести - варое и америчке гнилоће евидентно угинуће пчелињих заједница због чега ће Савез у наредном периоду више пажње посветити едукацији младих пчелара у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 8m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    19h 3m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 44m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    1h 4m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 33m
    0