Јела Кнежевић (74) на бициклу доноси храну старим и болесним суграђанима

13.04.2024. 11:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Седамдесетчетворогодишња Јела Кнежевић, најпожртвованија волонтерка из Шамца, више од 30 година помаже старим и болесним лицима којима кува, пере, иде им у посјету, а у те сврхе користи искључиво своју пензију.

Јела својим пријатељима иде у посјету на бициклу јер има проблем са кољенима, па не може дуго да пјешачи, али, како каже, "има руке које добро кувају и могу да раде".

Живот ове хуманитарке није био лак, а није ни сада, али она не признаје пораз, болест и немаштину. Јели су умрли муж, кћерка и унук, а сада живи са сином.

Она је одмах замолила да, у њено име, овом тексту буде додата порука: "Волонтери свих земаља уједините се".

Почетком ратних дејстава деведесетих година прошлог вијека Кнежевићева је избјегла из села Врточе, три километра од Дрвара, у Босански Петровац, затим у сабирни центар у Санском Мосту. Јела је одатле морала да бјежи, па су били смјештени у школи, а онда на Малу Госпојину 1995. године заједно са избјеглицама кренула је за Шамац.

Онда је дошао њен брат из Србије и одвео је код себе. Међутим, кћерка јој је била удата, а муж и син ангажовани у рату. Јела је отишла у Бањалуку, а онда са мужем и сином у Шамац.

Кнежевићева прича да су добили алтернативни смјештај у једној згради из које су се 1996. године иселили и онда ушли у други алтернативни смјештај, у којем се и данас налази.

Јелу је убрзо погодио низ трагедија - изгубила је дванаестогодишњег унука 2004. године, затим мужа 2009. и кћерку 2017. године.

- Иако сам и дан-данас у алтернативном смјештају, што значи у туђем и немам своју непокретну имовину у Шамцу, никада нећу рећи да `нисам никако`. Увијек има људи који су у много горем стању него ја. Треба људима помоћи и ићи даље - истиче Кнежевићева.

У Црвеном крсту у Шамцу наводе да Јела деценијама ради као волонтер, да је добијала признања од Црвеног крста, а од општине Шамац 2018. године примила је Априлску награду за своју хуманост.

Од своје пензије Јела сваки дан кува и одлази код болесних и старих, носи им јело, оде у продавницу, купи лијекове, помогне, те их разведри својом причом и осмијехом.

Један од оних којем Јела свакодневно иде у посјету је Небојша Симић, који има здравствених проблема и живи сам. Она је обилазила и његову мајку, која је прије пар година преминула.

- Ако не будем могла као до сада бициклом, припремићу све код куће и замолити другарицу да однесе. Сви можемо бар једном седмично обићи неку болесну и стару особу, да јој бар причом смањимо дуге дневне сате - нас то ништа не кошта, а њима много значи - наводи Јела.

На крају репортаже ова хуманитарка сједа на бицикл, као да нема 74 године и као да није из вјечитог алтернативног смјештаја, те пуна живота и оптимизма одлази да помогне или разведри неку болесну или усамљену старију особу.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављен за насиље у породици па угризао полицајца Пријављен за насиље у породици па угризао полицајца
Делегација општине Источна Илиџа присуствовала обиљежавању Дана општине Шамац (ФОТО) Делегација општине Источна Илиџа присуствовала обиљежавању Дана општине Шамац (ФОТО)
Бивша власт несавјесним руковођењем оставила милионски дуг Влади Српске Бивша власт несавјесним руковођењем оставила милионски дуг Влади Српске
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 22m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 18m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 3m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 2m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 14m
    0