Јеленa Тривић: “Катастрофално стање у јавним предузећима РС”

05.10.2019. 15:33
0
ИЗВОР: istokrs.com

Јавна предузећа којима управља Влада Републике Српске (РС) у претходних пет година су у буџет ентитета уплатила путем дивиденди око 106,5 милиона, што je по оцјени опозиције, мало и говори о њиховом лошем раду.

Највећи уплаћени износ био је лани и то око 33,2 милиона КМ.

По подацима ентитетског Министарства финансија, највише су уплатили фондови под управом Инвестиционо-развојне банке РС (28,5 милиона КМ), Пензијски резервни фонд 4,6 милиона, а „Гас-рес“ свега 88.317 КМ.

У 2017. по основу дивиденде уплаћено је за десет милиона КМ мање или 23,8 милиона, од чега највише фондови у саставу ИРБ-а, 15 милиона КМ, затим Пензијски резервни фонд 4,4 милиона, те „Аутопутеви“ 4.067.289 КМ.

Током 2016. по истом основу уплаћена су 22,7 милиона, а 2014.године 26,7 милиона КМ и то сав износ од „Електропривреде РС“.

Министарство финансија РС-а је ове податке доставило на питање посланице Партије демократског прогреса (ПДП) у Народној скупштини Јелене Тривић, која је упозорила да је то веома мали износ.

– Толико, па и више од тог износа, из буџета РС је дато само за Жељезнице РС кроз субвенције, а да не причамо о другим дубиозама које се покривају из буџета –рекла је она.

Сматра да то показује да нема ништа од онога што је премијер РС Радован Вишковић истакао у свом експозеу, да ће јавна предузећа доприносити пуњењу буџета.

– Она су и даље само потрошачи средстава пореских обвезника у РС – рекла је Тривић.

Издвојила је као позитиван примјер Пензијски резервни фонд, који годишње уплати од четири до шест милиона КМ, што је за њих јако велика сума.

– То значи да се, добрим управљањем може доприносити економском развоју РС, али то не ради ни једно велико јавно предузеће, потпут ‘Електропривреде’, ‘Шума’, ‘Путева’, ‘Аутопутева’, ‘Вода’, који располажу огромним природним богатством РС, али не остварују добит. То је катастрофално стање, које траје година и не видим у овој влади спремност да то мијења – рекла је посланица ПДП-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Које су предности соларних панела на крову куће Које су предности соларних панела на крову куће
Покренута иницијатива за оснивање Народног фронта – др Јелена Тривић у Источној Илиџи Покренута иницијатива за оснивање Народног фронта – др Јелена Тривић у Источној Илиџи
Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    22h 53m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    17h 37m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    16h 50m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    18h 58m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    21h 11m
    1