Јеремић: За дјецу обољелу од дијабетеса типа један, сензор значи живот

06.07.2023. 11:00
0
ИЗВОР: katera.news

Прије девет година, у априлу 2014. године у Источном Сарајеву је основано Удружење „Побиједимо дијабетес“ с циљем подизања свијести и указивањa на проблеме с којима се суочавају дјеца и омладина обољела од ове болести.

Иако основано давно, „тапкало је на мјесту“ све до 2019. године, када група родитеља одлучује да гласно проговори о овој болести и јавност упозна са причама дјеце обољеле од дијабетеса типа један. Ово удружење покрива цијелу Сарајевско-романијску регију, а тренутно у регистру има тридесет троје обољеле дјеце.

Дијана Јеремић, секретар овог удружења и мајка дјетета обољелог од дијабетеса типа један за портал „Катеру“ је рекла да је овај број аларматан и да се стално повећава.

Она и њена породица су се 2019. године суочили са овом болешћу, тада мислећи да су једини у Источном Сарајеву.

- Прије четири године мом дјетету је дијагностификован дијабетес типа један и ја се, недуго након тога, прикључујем у једну Вибер групи како бих била у контакту са родитељима чија дјеца имају исту дијагнозу. Тада, први пут, постајем свјесна колико има обољеле дјеце. Након дугих разговора са родитељима, одлучујемо да гласно проговоримо о нашим проблеми и оживимо рад удружења – рекла је она.

Након паузе, која је наступила за вријеме корона вируса, удружење је прошле године организовало прву едукативну радионицу на којој су, заједно са љекарима, настојали да едукују грађане и све битне појединце у локалној заједници.

- Били смо изненађени колико је локална заједница мало едукована о дијабетесу типа један. Наша дјеца су чланови овог друштва, припадају му и због тога сви морају бити укључени у одрастање дјетета које болује од дијабетеса типа један – рекла је Дијана и додала да је један од циљева удружења брига о таквој дјеци.

Наша саговорница истиче да у друштву у којем живимо влада мишљење да се дијабетес типа један лијечи регулисањем исхране или дугим шетњама, те да је потребна систематска едукација како би се такво мишљење промијенило.

- Свакако да је важно водити што квалитетнији живот и мијењати навике, али дијабетес тип један је аутоимуно обољење које траје до краја живота. Такође, код пацијената на инзулину проблем је и хипогликемија и хипергликемија, па је важно пажљиво пратити концентрацију глукозе у крви – објашњава Дијана.

Системска подршка здравства у континуираном праћењу развоја и лијечења ове болести недостаје, а за особе које су обољеле од дијабетеса тип један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

- Сензор се аплицира на надлактицу, стомак или подлактицу и омогућава континуирано и безболно мјерења шећера у крви. Обољели мјере шећер ујутру, прије сваког оброка и два сата након оброка, а по потреби и осјећају и чешће. И замислите само како изгледа прст једног дјетета након годину дана мјерења инзулина тракицама, а да не говоримо о дужем периоду. Сензори су неопходни јер поправљају квалитет живота обољелих од дијабетеса типа један – наводи Дијана.

Како истиче, сензори су неопходни јер поправљају квалитет живота обољелих од дијабетеса типа један, безболни су и континуирано мјере ниво шећера у крви, док тракице то не раде континуирано, већ је потребно стално "боцкање" да би се сазнало колики је шећер обољеле особе.

Сензори су посебно важни дјеци која не могу препознати симптоме хипогликемије, пада шећера који може довести до слабљења виталних органа, а у најгорем случају може изазвати и тренутну смрт. Особе обољеле од дијабетеса типа један, као и родитељи дјеце која имају ову болест, сензоре плаћају "из свог џепа", а један сензор, који траје од седам до 14 дана, кошта од 60 до 100 евра.

- За особе које су обољеле од дијабетеса тип један сензор за праћење нивоа шећера значи живот. У Републици Српској право на сензоре имаће дјеца до осамнаест година живота, а дијабетес типа један не пролази са пунољетством, посљедице су само бројније што болест дуже траје – додаје Дијана.

Обољели од дијабетеса поручују: "Дијабетес типа један не пролази након осамнаесте године“!

- Важно је да институције схвате да сензор значи живот и да дијабетес типа један не пролази са пунољетством – истакла је она.

За крај разговора, Дијана је позвала све грађане Источног Сарајева на едукативну радионицу која ће бити одржана у недјељу, 9. јула, у 15.00 часова на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву.

- Дјеца, чланови нашег удружења, дружиће се са суграђанима, разговарати са њима и упознати их са дијабетесом типа један. Желимо да пошаљемо поруку локалној заједници, институцијама, али и свима који желе да чују, да обољела дјеца не смију бити занемарена – рекла је наша саговорница.

У склопу ове радионице, грађани ће моћи бесплатно да измјере ниво глукозе у крви.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 35m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 37m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 35m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 30m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 38m
    1