Jeremić: Za djecu oboljelu od dijabetesa tipa jedan, senzor znači život

06.07.2023. 11:00
0
IZVOR: katera.news

Prije devet godina, u aprilu 2014. godine u Istočnom Sarajevu je osnovano Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na probleme s kojima se suočavaju djeca i omladina oboljela od ove bolesti.

Iako osnovano davno, „tapkalo je na mjestu“ sve do 2019. godine, kada grupa roditelja odlučuje da glasno progovori o ovoj bolesti i javnost upozna sa pričama djece oboljele od dijabetesa tipa jedan. Ovo udruženje pokriva cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju, a trenutno u registru ima trideset troje oboljele djece.

Dijana Jeremić, sekretar ovog udruženja i majka djeteta oboljelog od dijabetesa tipa jedan za portal „Kateru“ je rekla da je ovaj broj alarmatan i da se stalno povećava.

Ona i njena porodica su se 2019. godine suočili sa ovom bolešću, tada misleći da su jedini u Istočnom Sarajevu.

- Prije četiri godine mom djetetu je dijagnostifikovan dijabetes tipa jedan i ja se, nedugo nakon toga, priključujem u jednu Viber grupi kako bih bila u kontaktu sa roditeljima čija djeca imaju istu dijagnozu. Tada, prvi put, postajem svjesna koliko ima oboljele djece. Nakon dugih razgovora sa roditeljima, odlučujemo da glasno progovorimo o našim problemi i oživimo rad udruženja – rekla je ona.

Nakon pauze, koja je nastupila za vrijeme korona virusa, udruženje je prošle godine organizovalo prvu edukativnu radionicu na kojoj su, zajedno sa ljekarima, nastojali da edukuju građane i sve bitne pojedince u lokalnoj zajednici.

- Bili smo iznenađeni koliko je lokalna zajednica malo edukovana o dijabetesu tipa jedan. Naša djeca su članovi ovog društva, pripadaju mu i zbog toga svi moraju biti uključeni u odrastanje djeteta koje boluje od dijabetesa tipa jedan – rekla je Dijana i dodala da je jedan od ciljeva udruženja briga o takvoj djeci.

Naša sagovornica ističe da u društvu u kojem živimo vlada mišljenje da se dijabetes tipa jedan liječi regulisanjem ishrane ili dugim šetnjama, te da je potrebna sistematska edukacija kako bi se takvo mišljenje promijenilo.

- Svakako da je važno voditi što kvalitetniji život i mijenjati navike, ali dijabetes tip jedan je autoimuno oboljenje koje traje do kraja života. Takođe, kod pacijenata na inzulinu problem je i hipoglikemija i hiperglikemija, pa je važno pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi – objašnjava Dijana.

Sistemska podrška zdravstva u kontinuiranom praćenju razvoja i liječenja ove bolesti nedostaje, a za osobe koje su oboljele od dijabetesa tip jedan senzor za praćenje nivoa šećera znači život.

- Senzor se aplicira na nadlakticu, stomak ili podlakticu i omogućava kontinuirano i bezbolno mjerenja šećera u krvi. Oboljeli mjere šećer ujutru, prije svakog obroka i dva sata nakon obroka, a po potrebi i osjećaju i češće. I zamislite samo kako izgleda prst jednog djeteta nakon godinu dana mjerenja inzulina trakicama, a da ne govorimo o dužem periodu. Senzori su neophodni jer popravljaju kvalitet života oboljelih od dijabetesa tipa jedan – navodi Dijana.

Kako ističe, senzori su neophodni jer popravljaju kvalitet života oboljelih od dijabetesa tipa jedan, bezbolni su i kontinuirano mjere nivo šećera u krvi, dok trakice to ne rade kontinuirano, već je potrebno stalno "bockanje" da bi se saznalo koliki je šećer oboljele osobe.

Senzori su posebno važni djeci koja ne mogu prepoznati simptome hipoglikemije, pada šećera koji može dovesti do slabljenja vitalnih organa, a u najgorem slučaju može izazvati i trenutnu smrt. Osobe oboljele od dijabetesa tipa jedan, kao i roditelji djece koja imaju ovu bolest, senzore plaćaju "iz svog džepa", a jedan senzor, koji traje od sedam do 14 dana, košta od 60 do 100 evra.

- Za osobe koje su oboljele od dijabetesa tip jedan senzor za praćenje nivoa šećera znači život. U Republici Srpskoj pravo na senzore imaće djeca do osamnaest godina života, a dijabetes tipa jedan ne prolazi sa punoljetstvom, posljedice su samo brojnije što bolest duže traje – dodaje Dijana.

Oboljeli od dijabetesa poručuju: "Dijabetes tipa jedan ne prolazi nakon osamnaeste godine“!

- Važno je da institucije shvate da senzor znači život i da dijabetes tipa jedan ne prolazi sa punoljetstvom – istakla je ona.

Za kraj razgovora, Dijana je pozvala sve građane Istočnog Sarajeva na edukativnu radionicu koja će biti održana u nedjelju, 9. jula, u 15.00 časova na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu.

- Djeca, članovi našeg udruženja, družiće se sa sugrađanima, razgovarati sa njima i upoznati ih sa dijabetesom tipa jedan. Želimo da pošaljemo poruku lokalnoj zajednici, institucijama, ali i svima koji žele da čuju, da oboljela djeca ne smiju biti zanemarena – rekla je naša sagovornica.

U sklopu ove radionice, građani će moći besplatno da izmjere nivo glukoze u krvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    12h 20m
    14
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    1h 11m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    23h 48m
    3
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    10h 34m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    6h 49m
    0