Јесења сјетва најскупља у историји

21.10.2021. 08:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јесењу сјетву која се полако одвија на домаћим ораницама могле би угрозити рекордно високе цијене репроматеријала, а на првом мјесту минералних ђубрива, упозоравају пољопривредници из Српске.

Наиме, како кажу ратари, цијена минералног ђубрива у посљедњих неколико мјесеци скочила је чак и до 400 одсто!

- Јесења сјетва која је у току најскупља је у историји пољопривредне производње на овим просторима - казао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС. Он додаје да је цијена минералног ђубрива скочила тако драстично, па су домаћи ратари у недоумици шта да раде.

- Превладава мишљење да ће ратари површине које буду одлучили да засију ове јесени, засијати с редукованом количином минералног ђубрива, што ће неминовно на крају утицати на принос - казао је Маринковић за "Независне" и истакао да су у најави и поскупљења хемијских средства, али и сјемена.  Према његовим ријечима, прошле године цијене минералног ђубрива кретала су се од 500 до 700 КМ по тони, зависно од произвођача, а сада је то од 1.200 до 2.500 КМ по тони.

- И поред овако високе цијене, имамо проблеме и са несташицом, али и смањеном производњом - казао је Маринковић и додао да је произвођач "Кутина" из Хрватске, који је најзаступљенији код домаћих ратара, престао тренутно, колико зна, са производњом.  Маринковић истиче да и цијене озимних житарица скачу па тако сјеменска пшеница кошта од 1.000 до 1.300 КМ по тони, што је, каже он, повећање у односу на прошлу годину од 20 до 30 одсто.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да је јесења сјетва у Семберији већ увелико почела те да се привредни произвођачи налазе у веома тешкој ситуацији.

- Не знам на основу чега је ђубриво оволико поскупјело, сви се позивају на поскупљење горива, али ово поскупљење није толико да би и вјештачко ђубриво поскупјело за више од 400 одсто у односу на лани - казао је Бакајлић. И он сматра да су ратари у великом проблему зато што цијена репроматеријала расте и не знају када ће се зауставити. 

- Сигурно је да ће ове године пољопривредници који се одлуче да сију, сијати без минералног ђубрива, јер се цијене мијењају из дана у дан. Држава има маћехински однос према ратарима. Ми смо врло скептични и могу да кажем да страхујемо да ће ова 2021. година бити много неповољнија по аграрни сектор - истиче Бакајлић.

Из једне пољопривредне апотеке из Бањалуке истичу да у посљедње вријеме стално имају корекцију цијена минералног ђубрива те да цијене зависе од произвођача. "Тако, цијена вјештачког ђубрива типа УРЕА износи преко 2.200 КМ по тони, НПК 15-15-15 кошта од 1.100 до 1.200 КМ, док цијена ђубрива КАНА износи 1.200 до 1.500 КМ", казали су из ове пољопривредне апотеке.

Коментари 0
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    2h 21m
    1
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    16h 22m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    20h 44m
    4
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    21h 9m
    0
  • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
    18h 59m
    1