Јоаникије: Садржај уговора СПЦ и Црне Горе неће бити откривен до потписивања

24.04.2021. 20:25
0
ИЗВОР: СРНА

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, саопштио је да садржај темељног уговора Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) неће бити познат јавности све док не буде потписан.

Владика Јоаникије је за телевизију "Вијести" објаснио да се на исти начин поступало и приликом склапања уговора са другим црквама и вјерским заједницама.

На најаве да ће Његова светост српски патријарх Порфирије са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем након васкршњих празника потписати темељни уговор између Црне Горе и СПЦ у Црној Гори, владика Јоаникије је рекао да је то ствар Светог архијерејског Синода, који одлучује ко ће да потпише уговор, али се само по себи подразумијева да та обавеза припада прије свега патријарху, који је првопозван да потпише уговор, јер представља СПЦ.

- Ако потписују патријарх и предсједник Владе, то је највиши ниво и нама одговара да буде највиши ниво и са те стране, што се тиче Уговора - рекао је епископ Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки истиче да је важна ствар што је нацрт тог уговора већ спреман.

- Може бити, пошто још тај процес траје, да ће евентуално бити још неких малих измјена. Не може бити више суштинских, јер смо ми гледали да све буде у складу са Уставом и са законодавством Црне Горе. То је просто само по себи јасно, какав тај уговор треба да изгледа - рекао је владика Јоаникије.

Патријарх Порфирије изјавио је раније да је постигнута сагласност са Кривокапићем о потписивању темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, као и да је начелно договорено да послије васкршњих празника посјети Црну Гору и потпише тај документ.

У Црној Гори је 26. јануара 2021. године на снагу ступио Закон о слободи вјероисповијести, којим је званично окончана борба за очување светиња у тој земљи, која је изњедрила вишемјесечне литије током прошле године. Протестне шетње су одржаване због правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори. 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 59m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 5m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    11h 43m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 20m
    0